Kimagaslóan gyakoriak a pajzsmirigy betegségek

Dr. Békési Gábor PhD. a Budai Endokrinközpont endokrinológus gárdáját erősíti, és azon belül is szívügye a pajzsmirigybetegek gondozása, valamint a ritka endokrin kórképek felismerése és kezelése.

Páciensei egybehangzó véleménye, hogy olyan orvosként ismerték őt meg, aki nyugalmával és türelmével egyből szimpatikussá vált számukra, ráadásul szaktudásának hála maximális biztonságban is érzik magukat nála.

Miért pont a pajzsmirigy zavaraira specializálódott?

A pajzsmirigy funkciói igen szerteágazóak, a test valamennyi részében van hatása ennek a parányi szervnek. Ezen kívül a pajzsmirigy betegségek kimagaslóan gyakoriak a lakosok körében, így munkám során sok embertársamnak lehetek segítségére.

Gyakran igen elhanyagolható tünetekkel járnak a pajzsmirigyzavarok. Van olyan eset, amikor mégis jelentősen befolyásolják a beteg életminőségét?

Mint minden betegségnek, a pajzsmirigy zavaroknak is különböző súlyosságú fokozatai vannak. A komoly esetek sajnos akár életveszéllyel is járhatnak, de a középsúlyos formáknál is romlik az életminőség, így a megfelelő terápia és a rendszeres kontroll elengedhetetlen.

Mely panaszokkal fordulnak Önhöz a leggyakrabban?

Pajzsmirigy túlműködés esetén fogyás, fáradékonyság, szapora szívverés, hasmenés, izzadékonyság, meleg intolerancia, álmatlanság a legjellemzőbb, amivel a rendelőbe jönnek. Alulműködésben hízás, fázékonyság, székrekedés, koncentráló képességbeli zavar, hangulati labilitás, száraz bőr a legtipikusabb tünet.

Több vagy kevesebb műtétre szorulnak a betegek az utóbbi években?

Sajnos az utóbbi években a műtétek száma emelkedett, mivel a pajzsmirigy daganatok gyakorisága növekvő tendenciát mutat. Éppen ezért fontos a pajzsmirigy ultrahangos ellenőrzése is, valamint szükség esetén az aspirációs citológia elvégzése, mivel így hamar fény derülhet a daganat meglétére.

Ritka endokrin kórképekkel is foglalkozik. Melyik volt a legemlékezetesebb esete és miért?

Bár nem nagyon ritka a mellékvesekéreg aldoszteront termelő daganata, mégis egy eset emlékezetes a számomra. A betegség ugyanis magas vérnyomással és sokszor alacsony kálium szinttel jár. Egy középkorú, többgyermekes családanyát érintett a betegség, akinek a kálium szintje olyan alacsony volt, hogy az érintett megbénult és életveszélyes állapotba került. Abban az intézetben, ahol kezelték, csak ekkor mérték meg a kálium értékét, és így szerencsére még időben érkezett a beteg a klinikánkra.

Ön szerint miért mutatnak növekvő tendenciát a hormonzavarok?

Azt hiszem, a hormonzavarok mindig is gyakoriak voltak, csak a rohamosan fejlődő diagnosztikus lehetőségek mellett egyre többször derülnek ki ezek a betegségek.

Mely korosztályt érintik a leginkább az endokrin problémák?

Bár bármely korosztálynál kialakulhatnak hormonzavarok, mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy az endokrin problémák leggyakrabban talán a fiatal-középkorú populációban, ott is inkább a nőknél fordulnak elő. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy ha férfiak érzik a tüneteket, ők ne forduljanak orvoshoz!

El lehet valahogy kerülni a hormonzavarok kialakulását?

Az endokrin betegségekre való hajlam veleszületett elváltozás. Ennek ellenére egészséges (megfelelő étkezés, rendszeres testmozgás) és stresszmentes életmóddal a gyakoriságuk talán csökkenthető, valamint a súlyosságuk mérsékelhető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.