Internetezz bátran!

Az internetről nemrég még csak kevesen hallottak, ma pedig már nem is értjük, hogy korábban hogyan élhettünk nélküle.

Az internet, 20 évvel ezelőtt, hazánkban még ismeretlen fogalomnak számított, ma már mindennapi életünk szerves részévé vált. Népszerűsége főként abban rejlik, hogy az ember a vizuális információkat szereti leginkább, a világháló pedig születésétől fogva alkalmas arra, hogy a szöveges dokumentumok mellett képeket, videókat, zenéket is közzétegyenek rajta. Menetrendeket, útinformációkat, időjárás jelentést és rengeteg aktuális hírt kaphatunk.

Ma már szinte természetes, hogy egy háztartásban legyen számítógép, és így a világháló felhasználóinak száma is rohamosan terjed. Annak viszont, aki nem rendelkezik otthon internettel, a lehetőségek széles tárháza biztosít hozzáférést, egyre több internetkávézó, kedvező áron biztosít szörfözési lehetőséget, gyakran nonstop nyitvatartással. A világháló rengeteg lehetőséget nyújt számunkra. Legalapvetőbbek között szerepel az e-mail, ami napjainkban már a postai és FAX szolgáltatások nagy részét helyettesíti.4276A felhasználás láncszerűen is felépíthető, és szinte a végtelenségig folytatható. Ha valaki például egy kifejezést keres, akkor máris olvasni kezd a találatok között, amiben akár képekre is lelhet, vagy épp filmet, hanganyagot. A legtöbb oldal nem csupán adatot közvetít, de az információk szabad áramlását teszi lehetővé. Nem csak olvashatunk, de saját véleményünket is elmondhatjuk. Fórumokat hozhatunk létre különféle témákban. Vagy közvetlenül chatelhetünk másokkal is. Sőt akár magunk is létrehozhatunk oldalakat.

Az utóbbi években a kereskedelem számottevő hányada is az interneten keresztül zajlik. Eleve a tőzsdei működés egyik lételemét alkotja. Másrészt, az internetes áruházak is jelentős forgalmat bonyolítanak. Az egyszerű könyvektől, a legabszurdabb ajándékötletekig mindenre találhatunk opciót.

A böngészésen kívül, a mindennapi kommunikációt is megkönnyítheti, önálló chat programok segítségével, ahol saját jelszóval védett felhasználói fiókon keresztül érhetjük el ismerőseinket, és beszélgethetünk tőlünk távol lévő szeretteinkkel. A fiatalok (és kevésbé fiatalok) körében pedig az internetes játékok nyújthatnak megunhatatlan szórakozási lehetőséget.

A laikusok számára először bonyolultnak tűnik az internethasználat, de kis gyakorlással, és figyelemmel rájöhetnek, hogy pofon egyszerű, és roppant logikusan van felépítve a rendszere.42771A legtöbb internetes böngésző program, már induláskor egy kereső oldalt nyit meg, így bármire, ami számunkra hasznos, fontos, azonnal rákereshetünk. Szinte nincs már olyan téma, amire ne találnánk több tucat honlapot.

A kezdő internetezők számára, itt kezd érdekessé válni a történet, hiszen rengeteg helyen hallhatunk rossz indulatú vírusokról, melyek beférkőznek számítógépeinkbe, ha nem kellő körültekintéssel barangolunk a világhálón. A honlapok legtöbbje teljesen biztonságos. A nem ellenőrzött oldalakra a böngésző programok is felhívják figyelmünket, ilyenkor bölcs döntés lehet hinni a figyelmeztetésnek.

Az internet óriási szabad tér, ahol néha el lehet veszni. Fontos, hogy mindig célorientáltan keressünk, és mindig mindent figyelmesen olvassunk el, mielőtt rákattintunk, vagy tovább lépünk.

Jó böngészést!

Forrás: