Így kezelhető hatékonyan és kíméletesen a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

Új modern technológián alapuló eljárás segít a mesterséges intelligencia támogatott fúziós prosztatabiopszia után. A prosztata jóindulatú megnagyobbodását megcélzó Rezüm vízgőzterápia a műtéti megoldások közül a legkíméletesebb megoldást garantálja a problémára.

Milyen esetben indokolt a Rezüm vízgőzterápia alkalmazása?

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása (benignus prosztata hiperplázia (BPH)) esetén alkalmazzuk ezt a kezelést. Ez az egészségügyi probléma tipikusan az idősebb férfiak betegsége, hatvanéves korig mintegy ötven százalékukat érinti, nyolcvanöt éves korig pedig a kilencven százalékot is eléri ez a szám. A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának legjellemzőbb tünetei a gyakori éjszakai vizelés, a nehezen meginduló vagy szakaszos sugarú vizelet, a hirtelen fellépő vizelési inger és inkontinencia. Kezelés nélkül a vizeletáramlás akadályozása révén a prosztatamegnagyobbodás súlyosabb problémákat is okozhat: hólyagkövesség, a hólyag kitágulása vagy súlyos esetben akár veseelégtelenség is bekövetkezhet.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén miért előnyös ezt a módszert alkalmazni?

“A megfelelő kezelés kiválasztásához számos tényezőt figyelembe kell venni, például a páciens korát, egészségi állapotát, a prosztata méretét és a tünetek súlyosságát. Bizonyos esetekben életmódváltás és növényi kivonatok is segíthetnek, máskor vényköteles gyógyszerekre vagy valamilyen műtéti megoldásra van szükség. A különböző urológiai megoldások közül a Rezüm vízgőzterápia a legkíméletesebb eljárás a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelésére. Ez a beavatkozás általában nem érinti a merevedési képességet, valamint a nemzőképesség is kisebb valószínűséggel csökken, mint más műtétek esetén. Hátránya, hogy szövettani mintavételre nincs lehetőség az eljárás során” – Dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont urológus főorvosa.

prosztata

Hogyan zajlik a vízgőzterápia?

Az eszköz egy speciálisan vezérelhető tűvel rendelkezik, ami rádióhullámokkal generált vízgőzt használva a szövetek kezelésére alkalmas. Ez a vízgőz okoz sejthalált a prosztata felesleges mirigyállományában, miközben az ereket is gyorsan elzárja, így nem jár jelentős vérveszteséggel a kezelés. Az elhalt szövetek természetes úton távoznak a szervezetből. A páciens a kezelés után néhány napon belül visszatérhet a szokásos tevékenységeihez.

Mire számítson a páciens a Rezüm vízgőzterápia után?

A kezelést követő gyulladás, vizeletelakadás veszélye miatt katéterezésre van szükség, aminek viselési ideje függ az egyén állapotától és prosztatájának méretétől. Négy hétig kerülni kell a prosztata ingerlését, pl. a kerékpározást és a szexuális tevékenységet, valamint az alkohol és a kávé fogyasztása sem javasolt ebben az időszakban. A kezelést követően vizelés közbeni fájdalom, irritáció, fokozott vizelési gyakoriság, véres vizelés és ejakuláció jelentkezhet. Ezek mind természetes folyamatok, átmeneti mellékhatások, amik a kezelést követhetik. Azonban ne feledkezzünk meg a beavatkozás eredményéről sem! Legtöbben már két héten belül tapasztalják a prosztatamegnagyobbodás tüneteinek enyhülését, de a maximális és hosszú távú hatás eléréséig néhány hónapra is szükség lehet. A vízgőzterápia eredményeképpen így újra megnyílhat a húgycső és szabaddá válik a vizelet áramlása.

Olvasd el ezt is!

Prosztatarák – Életet menthet a szűrés

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.