Idős korban mosolyogva

A szakemberek szerint a XXI század elején születettek átlagosan 70-80 vagy annál több életévet is megérhetnek. Addigra én már fogatlan aggastyán leszek – szokták mondani. De nem feltétlenül kell ennek így lennie!

Az hogy idős korodra milyen minőségben és hogy egyáltalán megmaradnak?e fogaid, nagyban függ attól, milyen szájápolási szokásokat sajátítottál el és folytattál életed folyamán. Megfelelő szájhigiéniás szokásokkal akár egy hosszú életen keresztül is megőrizheted őket. Sajnos azonban nem csak rajtunk múlik szájunk egészsége. Az idő és más szervi betegségek a fogakat sem kímélik.

13181
A szájszárazság nem csak kellemetlen!

A középkorú és idős emberek sajnos sokkal több gyógyszert kénytelenek szedni, mint a fiatalok. Ez a sok gyógyszer fogainkra káros hatással lehet. Bizonyos gyógyszertípusok mellékhatásaként – melyeket öregkori depresszióra, keringési problémákra, asztmára kell használnunk – kóros szájszárazság (xerostomia) jelentkezik.

Az idősödő nőknél a klimax okozta ösztrogén csökkenése ugyan csak nyálhiányt okozhat. A szájszárazságban szenvedők fokozott fogpusztulásnak vannak kitéve, hiszen a nyál a szájüreg védelmi rendszerének kulcsfontosságú pontja. A száraz száj tehát a fog romlásának, az íny sorvadásának egyik okozója lehet, mely később a fog elvesztéséhez vezet.

Az íny sorvadása komoly veszély!

A baktériumos lepedék ínyünkön gingivitis-t (fogínygyulladást) eredményezhet, amely még könnyen kezelhető állapot. Kezeletlen állapotban azonban úgynevezett periodontális (foggyökérhártya-gyulladás) betegséghez vezethet.

A perionditis a fogakat tápláló ínyt és csontot károsítja. Kialakulása után ezt a folyamatot már nem lehet orvosolni, csak a bonyolult, szakszerű kezelés és napi szájápolás révén, szinten tartható, ekkor is már csak időlegesen. A fogínysorvadás során az íny olyan mértékben húzódik vissza, hogy a gyökérfelszínek ?szabad térbe kerülnek? melyeket nem véd fogzománc így hajlamosabbá válik a fogszuvasodásra. A védtelen gyökérfelszín foggyökérromláshoz vezethet, mely igen kellemetlen és nehéz kezelést jósol a beteg számára.

Akár csak a nem megfelelő szájhigiéniás szokások, periodontális betegséget okoz a hosszú távú dohányzás és alkoholfogyasztás is. (Ezek a káros szokások másrészről az orális ráktípusok kialakulásának katalizátorai!)

Idős korra a fogak gyakran elsötétednek, elszíneződnek. Ennek egyik oka a fogzománc elvékonyodása, mely révén a zománc alatt húzódó sötétebb dentin (foghús) láthatóbbá válik.

A fogak elszíneződésének oka azonban ugyancsak függőségeink és káros szokásaink ügynökeinek köszönhetőek. A kávé, tea, vörösbor és dohányzás szintén hozzájárulnak a sötét korszak beköszöntéhez.

(Ismét megragadnám az alkalmat! Gondolkodjunk el egy percre az önpusztító ?hobby-k? ár-érték arányán!)

13191Akkor tehát az öregedéssel mégis csak együtt jár fogaink elvesztése?

A válasz egyértelműen nemleges.

Néhány évtized alatt a fogorvoslás és a szájhigiéniás termékek annyit fejlődtek, hogy megfelelő szájápolás és rendszeres fogorvosi ellenőrzés és szűrés mellett, fogaink életünk hajnalán is szépek és egészségesek maradhatnak. A fogaink megőrzésében is kulcsfontosságú szerepe van a prevenciónak. A szájszárazság kiküszöbölhető az erre a célra készített termékekkel, az íny és foggyökér problémákra pedig kiváló minőségű fluoridos termékeket vásárolhatunk. Felmérések szerint e termékek megjelenésével jelentősen csökkentek a fogproblémák minden generációnál.

Az elszíneződő és sötétedő fogak ugyan csak a múlt problémájává válhatnak. A fogászati kozmetika megjelenésével (porcelánfurnérok, koronák, fehérítőszerek) mindenki élvezheti a megnyerő mosoly élményét. Új szájhigiéniás termékek, mint például elektromos és ?intelligens? fogkefék, fogselymek és szájvizek mára könnyen elérhető és bizonyítottan hasznos preventív eszközök.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.