Hogyan válasszunk fogorvost?

Mindannyian járunk rendszeresen (vagy rendszertelenül) fogorvoshoz. Új fogorvos választásának leggyakoribb oka az elégedetlenség. Ilyenkor kezdünk el gondolkozni, kit is érdemes választani.

Mik a szóba jöhető lehetőségek?

Ismerősök, barátok tapasztalatai: amennyiben ők elégedettek és tudnak ajánlani egy jó szakembert, talán ez a legjobb megoldás!

Hirdetések (újság, szórólap): ezek valóságtartalma kissé bizonytalannak tűnik.

Internet: egy igényes és információval is bíró honlap figyelemfelkeltő lehet, bár még mindig nem tudhatjuk, mi és ki áll a honlap mögött.

Szaknévsor: tulajdonképpen a címen kívül semmit nem árul el.

Mi tehát a megoldás?

Célszerű az adott probléma kapcsán több szóba jöhető rendelőt is felkeresni. Az első konzultáció a legtöbb helyen ingyenes. Így találkozhatunk a fogorvossal, megismerhetjük a rendelőt és annak felszereltségét.

fogorvos4

Már az első benyomás is nagyon fontos lehet: a váró tele van-e várakozó páciensekkel? Feszült-e a légkör vagy halk zene próbálja ezt feloldani? Láthatóak-e a váró falain oklevelek, diplomák? Ezek általában nem a hivalkodás, pózolás eszközei, hanem képet adnak az adott orvos szakmai színvonaláról, annak folyamatos képzéséről.

Az orvossal való első találkozó alapján eldönthetjük mennyire szimpatikus számunkra, mennyire figyel oda panaszainkra, mennyire érthető válasza, magyarázata. Nem árt az sem, ha tudjuk, az orvos milyen szakmai társaságok, egyesületek tagja. Célszerű tájékozódni a várható kiadásokról is, bár jó ha tudjuk, nem mindig azonos minőségek és szakmai megoldások állnak egymással szemben pl. egy szuvas fog ellátásának költségei kapcsán. Ne csak az ár alapján döntsön!

Alapelv: ne féljen kérdezni!

Két-három rendelő felkeresése után már könnyebben tud dönteni a saját tapasztalatai alapján. Többszöri konzultáció után dől el, hogy a páciensnek milyen fogászati beavatkozásra van szüksége.

A szép mosoly elengedhetetlen velejárója a fogászat, amely lehet esztétikai vagy akár kozmetikai is.

fogak47

Mi az esztétikai fogászat?

Az esztétikai fogászat nem különálló ága a fogászatnak, hanem egy más fajta megközelítése a beavatkozásoknak. Ennek során a fogorvos a természeteshez nagyban hasonlatos restaurációkat (helyreállításokat) végez, ügyelve az ép fogazatra jellemző anatómiai struktúrák (fogformák, rágófelszín) és harmonikus fogszín visszaállítására. Ez a fogorvos részéről sokkal több idő ráfordítást, speciális technikák és a legjobb minőségű fogászati anyagok alkalmazását követeli meg.

Mi a kozmetikai fogászat?

A kozmetikai fogászat tulajdonképpen az esztétikai fogászat továbbfejlesztett változata, amikor a fogorvos már nem csak a természetes fogazathoz illeszkedő restaurációkat végez, hanem páciense igényeinek megfelelően igyekszik az ideális, hibátlan mosoly helyreállítására, megteremtésére. Ez sokszor több, tervezett lépésekből álló kezelési sorozat.

Célja: a páciens fogazatának legesztétikusabb helyreállítása – legtöbbször egy fiatalosabb mosoly megteremtése- és ezáltal sokszor önbizalmának, társadalmi pozíciójának megerősítése is. A kezelések tárháza a fogfehérítéstől a fémmentes restaurációkon (kerámia héjak, fémmentes koronák, inlay-hidak stb) keresztül az ínykontúrok sebészi rekonstrukciójáig nagyon széles skálán mozog.

Forrás: