Hogyan tárolható a kontaktlencse?

Napjainkban egyre népszerűbb a kontaktlencse viselés, de kevesen tudják, hogy hogyan is kell megfelelően használni illetve tisztítani.

Milyen ápolószert használjak kontaktlencsémhez?

A modern kontaktlencse-ápolók ún. egylépcsős kivitelűek, ami azt jelenti, hogy egy ápolószerrel tudjuk fertőtleníteni lencsénket, és ugyanebben tárolhatjuk is.

A már bevált ápolót nem érdemes cserélgetni más típusra, kivéve, ha valamilyen komplikációt okoz (pl. allergia).

Fontos tudni, hogy ugyanazon kontaktlencsét két különböző gyártmányú ápolószerben tárolni tilos, mert a különböző tartósítószerek allergiás reakciót okozhatnak. Csak akkor próbáljunk tehát ki új ápolószert, ha lencsénk is új!

Egyes kontaktlencse-ápolók nem tartalmaznak tartósítószert, viszont hidrogén-peroxid segítségével fertőtlenítenek. Ez utóbbiak esetében a közömbösödési idő (általában 6 óra, elolvasandó az ápolószer használati útmutatójában!) letelte előtt a kontaktlencsét tilos a szemünkbe tenni, mert ilyenkor még az ápolószer maró hatású!

kontaktlencse4

Tárolhatom-e a lencséimet csapvízben?

Nem!!!

A vízben rengeteg szennyező mikro-organizmus található, például az acanthomeba, amely a cornea szövetéből táplálkozik. A vízben tárolás a fertőtlenítést is teljesen eredménytelenné teszi. Ott megszűnik a fertőtlenítő hatás. A vízzel a kontaktlencsét igen fertőző mikroorganizmusoknak tesszük ki. Ezen kívül a vízben oldott állapotban levő kalcium a lencsét tönkreteszi.

Tárolhatom-e a lencséket szárazon?

A lágy lencséket semmi esetre sem! A lágy lencse szárazon tárolva olyan lesz, mint a corn-flakes, recseg-ropog és eltörik, amikor megérintjük. A merev lencséket is tároló/fertõtlenítõ oldatban kell tárolni a lencsék szennyeződésének csökkentése céljából.
Miért kell megtisztítani és fertőtleníteni a kontaktlencsét?

A tisztítás eltávolítja a lencsére esetlegesen rárakódott üledékeket, szennyeződéseket, a fertőtlenítés elpusztítja a baktériumokat, más kórokozókat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.