Top 3 szemsérülés

Sajnos tábla ritkán jelzi, csak a fájdalom után lehetünk biztosak abban, hogy valami olyan került a szemünkbe, aminek nem ott a helye.

Óvjuk, mint szemünk fényét: valóban próbáljuk, de sajnos néha hiba csúszik a számításba. A váratlan események, a balszerencse vagy az ügyetlen mozdulatok mind kellemetlen és gyakran fájdalmas végkimenettel szolgálnak, aminek szemünk látja kárát. Mik tartoznak a legtöbbször bekövetkező szemsérülések közé?

Idegen test a szemben

A szem felszínének megkarcolása amellett, hogy fájdalmas, hosszú idővel a sérülés után is olyan érzés, mintha a szemünkbe hullott tárgyat még mindig nem sikerült volna kiszedni, de valójában csak a karcolás miatt érezzük ezt.

Persze sovány vigasz ez azoknak, akik napokig háromszor annyi pislogással élik túl az ébrenlétet. A szaruhártya karcolás önmagától begyógyul néhány nap alatt. Ha ennél tovább áll fent a pirosodás, vagy a baleset vérzést is okoz, mindenképpen forduljunk orvoshoz a sérüléssel!

Szembeszél

Az ártalmatlan fuvallat igazi fájdalmat okozhat, ha egy apró tárgyat felkapva, végül az a szemünkben talál végállomásra. A szembe került porszem, vagy egyéb apró anyag mérete ellenére különösen fájdalmas, égő, vagy szúró érzést produkál.

A nagyobb tárgyak becsapódása esetén gyakori a véraláfutás, vagy szem körüli foltok megjelenése. Mielőbb teszteljük a látásunkat, és a szemgolyó állapotát! Nagy fájdalomnál, vagy más rendellenes állapot kialakulásánál azonnal forduljunk szakorvoshoz.

szem37

Égő érzés

A vegyszerek közelében ajánlott a védőszemüveg viselése. Mindez nem csak túlzott óvatosság, mivel a legkisebb vegyszercsepp okozta, hosszú ideig tartósan érezhető égető érzést célszerű minden eszközt bevetve elkerülni.

Égést okozhat még a forró levegő, kicsapódó gőz, füst, erős fények, vagy a hegesztés miatti szikrák. A legfontosabb, hogy a baleset bekövetkezte után alaposan mossuk meg szemünket bő vízzel, amíg a fájdalmat előidéző anyag, és vele együtt az égő érzés meg nem szűnik!

Többnyire csak ritkán alakul ki maradandó károsodás a balszerencsés szituáció után, néhány napig azonban fokozottan ügyeljünk a szemünkre, és védjük a szokottnál jobban, például sötét lencsékkel az erős napfény ellen!

Előzzük meg a bajt!

Ha tehetjük, védjük szemeinket, tehát a veszélyes anyagokkal történő munkák alatt ne csak a védőruha és kesztyű legyen elengedhetetlen!

A speciális védőszemüvegek felhelyezése biztos védelmet nyújt a kellemetlenségekkel szemben. Az érzékenyek számára hasonlóan fontos lehet a megfelelő lencsével ellátott napszemüvegek használata, ami nem csak a látásunkat óvja, de a szembe pottyanó tárgyak ellen is remek megoldást jelent.

Forrás: