Szemünk védelmében

Több olyan tényező is van, amivel árthatunk a szemünknek. Ennek ellenére nem kell elkeseredni. Számtalan ok vezethet a szemünk romlásához, de ugyanennyit tehetünk is ellene.

Sokan köztük Csonka András is úgy gondolják, hogy az olvasószemüveg használat rongálja a szemet. Dr. Erdélyi Béla szemészorvos szerint azonban erről nincsen szó. Nyilvánvaló, hogy a rossz látást kompenzálni kell valamivel és a legegyszerűbb megoldás erre a szemüveg viselése. Egy megfelelően személyre szabott, a szemünk hibáihoz és gyengeségeihez szabott jó szemüveg viselése nem árthat semmit.

A szemüvegviselés a kor előrehaladtával sajnos sokunknál elengedhetetlenné válik, hiszen a szemünk velünk együtt öregszik, vagyis romlik a látásunk. Mivel jórészt ez egy természetes folyamat, megakadályozni nem tudjuk, ellenben tudunk tenni ellene. Mint ahogy más betegségeket, a szem romlását is igyekszünk megakadályozni.

Szemünk védelmében nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag bevitele. Értjük ez alatt a luteint és zeaxantint, amik szoros kapcsolatban állnak. A két anyag együtt alkotja a makulát, ami sárgás színe miatt szűri az erős kék fényt.

A lutein es sárga színű karotinoid, ami a szemben a retinán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. A feltételezések szerint ez az anyag az erős fénysugarak ellen nyújt védelmet. Elsősorban leveles zöldségekben található meg. A sok spenót, kelkáposzta, fehérrépa, brokkoli, kukorica és borsó fogyasztása tehát ajánlott.

A genetikai adottságainktól is függ, hogy milyen mértékben romlik, adott esetben nem romlik a szemünk. Az olyan öröklött betegségek, mint az időskori vakságot okozó makula degeneráció (AMD) maradandó látásromláshoz vezetnek. – mondta Dr. Erdélyi Béla szemészorvos.

Vannak kifejezetten olyan tevékenységek, amik árthatnak a szemünknek. Ilyen tényező lehet a nagyon erős fénysugárzás, ami ellen a megfelelő napszemüveggel védekezhetünk. A neoncsövek is igencsak kifárasztják a szemet. A túl sok olvasás és a számítógép-használat szintén fokozottan terheli, megerőlteti a szemet.

A Reggeli műsorvezetője Csonka Pici kérdésére, miszerint létezik-e valamilyen gyakorlat, szemtorna, ami javíthatja a látást Dr. Erdélyi Béla mindannyiunk sajnálatára nemleges választ adott. De hangsúlyozta a fentebb említett megfelelő napszemüveg használatát és a szervezetbe bevitt lutein és zeaxantin jótékony hatását.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.