Hamarosan új gyógyszer könnyítheti a súlyos COPD-s betegek légzését

Az Európai Unió Gyógyszerügyi Hatósága engedélyezte a roflumilast hatóanyag-tartalmú gyógyszer forgalomba hozatalát.

Szponzorált tartalom

A roflumilast a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél kialakuló légúti gyulladásban fontos szerepet játszó egyik enzim, a 4-es típusú foszfodieszteráz (PDE-4) működését akadályozza. A PDE-4 enzim működésének a gátlása különösen a súlyos légzésfunkció-vesztés miatt nehézlégzéssel küzdő COPD-s betegek számára hozhat érezhető javulást.

Fotó: 123rf.com

Új COPD gyógyszer: az inhalációs eszköz mellé, kiegészítésként javasolják

A naponta egyszer szedhető tablettát nem valamelyik korábban már használt inhalációs eszköz helyett javasolják a szakértők, hanem azok mellé, mintegy kiegészítve azok hatását.

A több mint 3000 betegre kiterjedő vizsgálatok során a hörgőtágító kezelés mellé adott roflumilast jelentősen csökkentette a hirtelen állapotrosszabbodások (exacerbációk) gyakoriságát és súlyosságát, illetve javulást mutattak a légzésfunkciós mérések is.

Dohányzás költség

Magyarországon a becslések szerint mintegy 500 ezer COPD-s él, közülük 140 ezerről tudnak a tüdőgondozókban. A COPD-s betegek 80?85%-a a jelenlegi vagy egykori dohányosok közül kerül ki. A többségük legalább 10 éven át elszívott napi 1 doboz cigarettát. A betegség első jelei már a 20?30 évesek légzésfunkciós vizsgálatán is felmerülhetnek, de a páciensek általában későn, 40 éves koruk felett, csak a súlyos és kellemetlen tünetek (köhögés, eleinte csak terhelésre jelentkező nehézlégzés) miatt fordulnak orvoshoz.

Fotó: 123rf.com

A COPD jelenleg egy gyógyíthatatlan, de megelőzhető és kezelhető betegség, amely a 3-5. helyet foglalja el világszerte a halálozási ranglistán. A foszfodieszteráz enzimek az orvostudományos kutatások fontos célterületeit képezik évtizedek óta, hiszen egyes altípusai eltérő mennyiségben találhatók meg a különböző szervekben, és a hatásaik is jelentősen különbözhetnek egymástól.

A legismertebb képviselőjük a PDE-5, amelynek gátlószere kiváló értágító hatással rendelkezik, és a világ legnépszerűbb potencianövelő gyógyszerének a hatóanyaga (sildenafil). Ugyanez a szer a tüdőerek beszűkülése miatt emelkedő tüdővérnyomás (pulmonális hipertonia) kezelésében ma már világszerte használatos életmentő gyógyszer.

A PDE-4 enzimről is régóta tudjuk, hogy fontos szerepet játszik a légúti gyulladás kialakulásában, és végre eljutottunk oda, hogy a laboratóriumokból hamarosan a gyógyszertárakba kerülhet a COPD-s betegek légzésén könnyítő készítmény.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.