Gyomorműtét operáció nélkül

A reflux betegség kezelése ezentúl műtéti bemetszés nélkül is kezelhető lesz.

A reflux néven emlegetett betegség kezelése mindeddig még műtéti úton sem mindig vezetett sikerre. Amerikai orvoskutatók a közelmúltban olyan technikát mutattak be, amely hasi bemetszés nélkül segíthet a refluxosok panaszain. Az angol rövidítéséből GERD-nek (gastro-esophageal reflux disease) nevezett állapotot a gyomoszáj záróizmának elégtelen működése okozza.

A tünetei rendkívül változatosak: vannak, akik gyomorpanaszuk miatt belgyógyászatra kerülnek, másoknál tüdő- vagy szívbetegségre gyanakszanak, ám a tarka panaszok hátterében a nyelőcsőbe visszakerülő, savas gyomortartalom maró hatása miatt kialakuló gyulladás található.

A GERD a gyomorégés leggyakoribb magyarázata. A protonpumpa-inhibitor vegyületek (PPI) a panaszokat általában enyhítik, de egyfelől folyamatos szedésük nem olcsó, másfelől fokozzák a csontritkulás kockázatát.

gyomor_katt11

A szakorvosok évek óta dolgoztak olyan megoldáson, mely biztonságosabban javítaná a betegek életminőségét. A tünetcsoport igen gyakori: amerikai statisztikák szerint minden tizedik felnőtt szenved a gyakori köhögéstől, szívtáji fájdalomtól, a savas visszaáramlás miatt bekövetkező erőteljes fogszuvasodástól.

A Surgical Innovation című folyóirat  kiadásában Kevin Hoddinott számol be arról az eljárásról, mely bemetszés nélküli műtéttel oldja meg a bonyolult panaszcsoportot.

A máris magánklinikák sora által ajánlott TIF módszer lényege, hogy a nyelőcsövön keresztül levezetett cső segítségével a nyelőcső-gyomor átmenetbe olyan billentyűt ültetnek be, mely akadálytalanul beengedi az ételt a nyelőcsőből a gyomorba, de a savas gyomortartalmat nem hagyja visszaáramlani a nyelőcsőbe.

Az új technikával már két éve is kísérleteztek, ám azóta tökéletesítették az eljárást. A betegek arról számolnak be, hogy a TIF beavatkozás óta úgy tudnak újra táplálkozni, mint valaha. Az eddigi eredmények szerint az eddig folyamatos gyógyszerszedésre szoruló emberek 80 százalékának már nincs szüksége a tablettákra.

Forrás: