Figyelj a tüdődre! – 2014. a COPD éve

500-600 ezer embert érintő népbetegségről van szó, akik közül még sokan a kezdeti stádiumban vannak, s talán úgy hiszik, csak a korral jár a légszomj a lépcsőn.

A kezdeti tünetek értékeléséhez fel kell keresni az orvost. A cél pedig sajnos nem lehet más: mint hogy lassabban alakuljon ki a COPD súlyosabb formája.

A Kor Kontroll Társaság és az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet nyílt napjának fő témája az a furcsa nevű betegség volt, amiről keveset hallottunk, s amit inkább áruházláncnak vélnek az emberek, mint betegségnek.

2012 decemberében elkészítették Budapest egészség-tervét, felmérték a lakosság egészségi állapotát, a kockázatokat és felvázolták a reagálási módszereket.

Az 50 évvel ezelőttihez képest megváltozott a betegségstruktúra: nem a fertőző, hanem a krónikus betegségekkel kell számolni, amire még nem készült fel sem a társadalom, sem pedig az ellátó rendszer –  mondta a rendezvény fővédnöke, Dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes.

tudo11

A dohányzásról való leszokás fejben dől el – mondják azok, akik már megtették. De mi van akkor, ha ez nem megy? A nikotin az egyik legerősebb drog, – lelki, viselkedési és fizikai függőséget okoz. A leszokáshoz támogatás szükséges, melynek több módját is biztosítja a Korányi kórház.

A telefonos lehetőségről is beszámoltak: az ingyenesen hívható zöld szám: 06 80 44 20 44, melyen heti rendszerességgel 10-15 percben segítenek.

A csak javítható, de vissza nem fordítható, krónikus, a légutak gyulladásával járó tüdőbetegség, a COPD kiváltó oka úgy 90%-ban nem más, mint belélegzett égéstermék.

Ez az a betegség, amelynél nem szabad megvárni a tüneteket, mert amikor azok megjelennek, a légzéscserét biztosító futball-pályányi tüdőfelület talán már teniszpályányira zsugorodott.

Szörnyű lehet lassan, talán évek alatt, oxigén-palackból lélegezve megfulladni. Meg lehet előzni? Egyet biztosan lehet: ha dohányzol, most tedd le!

Forrás: