Férfias fájdalom a heregyulladás!

A here és mellékhere gyulladását okozó kórokozók a külvilágból általában nemi közösülés közben jutnak a férfi húgyutaiba.

Ha a kialakult húgycsőgyulladást nem kezelik időben és megfelelően, akkor előbb prosztatagyulladás alakul ki, majd – ha ezt is elhanyagolják – a kórokozók az ondózsinóron át levándorolhatnak a mellékherébe. Ekkor kialakul a mellékhere-gyulladás.

A here és mellékhere akut gyulladása igen fájdalmas, magas lázzal járó betegség. Az esetek zömében egyoldali, nagyon ritka a kétoldali.

Gyakrabban a mellékhere gyulladása fordul elő. Ez esetben a here még ép tapintatú, csak a hátsó oldalán kapaszkodó mellékhere betegedett meg. Ha ekkor a kezelést időben nem kezdjük meg, úgy a gyulladás ráterjedhet a hereállományra is. Ilyenkor a here feszes, vörös, igen fájdalmas, a betegnek magas láza, hidegrázása van. A here öklömnyi méretűre duzzad.

prosztata3

A heregyulladás kialakulása

A kórokozók legtöbbször a húgycső felől az ondóvezetéken át kerülnek a herékbe, illetve a mellékherébe. A háttérben húgycsőhurut, prosztatagyulladás, hólyaghurut állhat, de kialakulásához sokszor elég egy egyszerű katéterezés is. Az esetek kisebb részében a vér, illetve a nyirokáram szállítja a mellékheréhez vagy a herékhez a kórokozót.

Elkülönítő diagnózis

Hereráktól: a herének vagy egy részének, általában lassú, fájdalmatlan növekedése. Korai felismerése életfontosságú a további kezelés és gyógyulás szempontjából.

– Hydrokelétől: szintén fájdalmatlan, a here burkai között folyadék szaporodik fel, úgynevezett vízsérv alakul ki.

Heresérvtől: ebben az esetben a herezacskót a lágyékcsatornán át kitüremkedő belek töltik ki.

rakos_sejt

Hajlamos vagy a rákra?

Teszteld!

Heregyulladás gyógykezelése

Fektetés, a here felpolcolása, borogatása. Fontos azonban, hogy azonnal széles hatásspektrumú antibiotikumot adjunk a betegnek gyulladáscsökkentők kíséretében. Súlyosabb esetben műtéti feltárásra kényszerülünk, ez tályogképződés esetén jelentheti a here eltávolítását is. Enyhébb esetben is – a hegesedések miatt – előfordulhat az adott oldali here spermatermelésének megszűnése.

Dr. Török Alexander

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.