Fehér bőrűeknek D-vitamin!

A szakértők azt állítják, hogy a napégésre hajlamos, világos bőrű embereknek kiegészítőkkel kell biztosítaniuk megfelelő D-vitamin bevitelüket.

A brit Cancer Research UK támogatásával készült kutatás szerint a világos bőrűek, még ha ténylegesen nincs is vitaminhiányuk, nem feltétlenül rendelkeznek a napfényből átalakított létfontosságú vitamin elegendő mennyiségével. A túl sok napfény viszont bőrrákot okozhat. Ebből következően a napfény behatásának fokozása nem megfelelő módszer a D-vitamin szintjének emelésére a világos bőrű emberek esetében. Étrendkiegészítőkkel azonban elérhető a kívánt hatás.

A vitamintartalmú kiegészítőket korábban is javasolták a vitaminhiány magasabb kockázatával rendelkező csoportok számára. Ide tartoznak a sötét bőrűek, az egész testet befedő ruházatot viselők, valamint az idősek, a kisgyermekek, a terhes és szoptatós kismamák, valamint minden olyan ember, aki kerüli a napfényt. A legújabb kutatás alapján a világos bőrű embereket is hozzá kell adni ehhez a listához.

D-vitamin

A D-vitamin fontos a csontok és a fogak egészségéhez. A 25 nmol/l-nél alacsonyabb szint vitaminhiánynak számít, bár a szakértők egyre inkább úgy vélik, hogy már a 60 nmol/l-nél alacsonyabb szint is elégtelen, és károsíthatja az egészséget. Az emberek többsége napi 10-15 perc napon töltött idővel képes elegendő mennyiségű D-vitamint biztosítani szervezete számára. Egy keveset az étrendből is be lehet vinni, főként az olajos halakból és tejtermékekből.

A Leeds Egyetem kutatói azonban Julia Newton-Bishop professzor vezetésével most azt mutatták ki, hogy a világos bőrűek nem feltétlenül képesek elegendő mennyiséget bevinni a szervezetükbe. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a napégésre hajlamos emberek nagyobb valószínűséggel fedik be a bőrüket, hogy kerüljék a perzselő napsugarakat. Egyes világos bőrűek azonban a napon eltöltött időtől függetlenül nem képesek elegendő mennyiségű D-vitamint előállítani.

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha valaki a kockázati csoportba tartozik, és aggasztja D-vitamin szintje, beszéljen orvosával, aki szükség esetén D-vitamin szűrést javasolhat. Ennek függvényében pedig szükség lehet D-vitamin tartalmú kiegészítők szedésére.

Forrás: