Dohányzás vagy Egészség?

Európában Magyarország még az utolsók között van a dohányzás szabályozását illetően.

"Magyarország csak a 27. a harmincegy európai ország összehasonlításában 2010-ben" tették közzé a "Dohányzás vagy Egészség" 5. Európai Konferencián Amsterdamban, Hollandiában az Európai Rákligák Szövetségének beszámolójában. Számos szempontot figyelembe véve az országokat 100 pontos skálán jellemezték.

Magyarország ezen a skálán 34 pontot ért el, és ezzel a 27. helyet szerezte meg a 31-ből. A korábbi 2007 értékeléshez képest 5 helyet, míg 2005-höz képest 12 helyet esett vissza. Így mindezeket figyelembe véve Magyarország a sereghajtók közé csúszott vissza. Lényegesen lemaradtunk Szlovákiához, Romániához, Lengyelországhoz, Szlovéniához, Bulgáriához képest. Ezek az országok az utóbbi években komoly előrelépést tettek a dohányzás visszaszorításáért és a leszokás támogatásáért.

shutterstock_666777701

Azonban jó hír az, hogy a tervezett és a parlamenti elfogadás előtt álló nemdohányzók védelmében megfogalmazott törvények életbelépésekor az előbbi skálán hazánk 16 pontot ugrana előre, így akár a 11. helyre is kerülhetne Belgiummal holtversenyben. Ugyanakkor a szabályozás elfogadása után is még bőven lesz tenni való. A dohányzás okozta betegségek és megnövekedett halálozás veszélye csak akkor mérsékelhető, illetve előzhető meg, ha a dohányosok leszoknak a dohányzásról, illetve, ha a nemdohányosok kerülik a dohányfüstnek való kitettséget.

A legújabb felmérés szerint Magyarországon a dohányosok 45-50 %-a szeretne leszokni a szenvedélyéről, ugyanakkor csak 17%-uk kész arra, hogy hat hónapon belül letegye a cigarettát, ami az összes dohányosra vetítve nagyjából 400.000 dohányost jelent. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy önmaguktól, segítség nélkül, a dohányosoknak csak legfeljebb 4-5 %-a adja fel sikeresen e káros szenvedélyét.

shutterstock_463231572

A tudományos kutatások is azt támasztják alá, hogy az egyéni, a csoportos és a telefonos tanácsadás lényegesen megnöveli a sikeres leszokás esélyét.

Éppen ezért a dohányzás szabályozását ki kell egészíteni a leszokni motivált dohányosok támogatásával, ahogy ez számos európai országban elérhető. Az országok előbbi értékelését a leszokás támogatásának mértéke is befolyásolja. Hazánkban a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ és a leszokasvonal.hu térítésmentesen nyújt magatartásorvoslási támogatást a leszokásra motivált dohányosoknak. Ugyanakkor fontos lenne az egész országot behálózó leszokást támogató rendszer kiépítése is, amit a szakma és a dohányzó népesség egyaránt örömmel fogadna.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.