Tudnivalók a COPD-ről

A COPD kialakulásának a legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás: a COPD-s betegek 85?90%-ában a dohányzás szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Nem tudjuk, mi lehet az oka annak, hogy a köhögő dohányosok jelentős részében miért nem alakul ki légúti szűkület, miért nem lesz mindegyikük COPD-s. Valószínűleg genetikai tényezők állnak annak hátterében, hogy melyik dohányosnál fejlődik ki a COPD és melyiknél nem.

Amennyiben az anya a terhessége idején dohányzik, azzal növeli annak kockázatát, hogy a megszületendő gyermek alacsonyabb testsúllyal, éretlenebb állapotban lássa meg a napvilágot, és a későbbiekben nagyobb valószínűséggel alakuljon ki nála a COPD.

Egyesek védőhatást tulajdonítanak a vörösbor mérsékelt fogyasztásának, annak flavonoid (antioxidáns) tartalma miatt.

Mit tehetek, mielőtt orvoshoz fordulnék?

– Ha nem tud arról, hogy COPD-ben szenvedő beteg-e, töltse ki a COPD-tesztet, illetve próbáljon meg leszokni a dohányzásról.

tudo62

– Ha Ön jelenleg is ismert COPD-s beteg, csak éppen rosszabbul érzi magát, akkor szívjon be egy adagot a rohamoldó gyógyszeréből, ha lázas, akkor vegyen még be egy lázcsillapítót is, és forduljon mielőbb a kezelőorvosához.

– Írja össze az aktuálisan használt gyógyszereit (vagy gyűjtse össze a dobozok címkéit, betegtájékoztatóit), és vigye magával az orvosához.

Hogyan mondjam el az orvosomnak?

Mondja el, hogy az elmúlt évben, az elmúlt napokban mennyit köhögött, milyen volt a köpete, volt-e láza, mennyi rohamoldó gyógyszert kellett használnia az elmúlt napokban. Beszéljen őszintén arról is, mióta dohányzik, és mennyi cigarettát szív/szívott el naponta.

Azok számára, akik valamilyen panaszuk miatt orvoshoz kívánnak fordulni, vagy le szeretnének szokni a dohányzásról a háziorvos mellett a területi tüdőgondozó tüdőgyógyász szakorvosai rendelkezésre állnak vizsgálatokkal és tanácsadással egyaránt.

Forrás: