Az Alzheimer-kór nem csak a betegeket érinti

Az Amerikai Egyesült Államokban 16 millióan érintettek, akik az Alzheimer-kórban vagy más demenciákban személyes gondoskodást nyújtanak.

Habár magyar adatok nem állnak rendelkezésre, gyaníthatóan nálunk is jelentős azok száma, akik a feltételezett mintegy negyedmillió demenciával élő beteg hozzátartozójukat támogatják a mindennapokban. A legtöbb esetben a családtagok igen csekély állami hozzájárulást kapnak az otthonápoláshoz, mindez pedig azt jelenti, hogy a személyes gondoskodást nyújtók sokszoros kihívással néznek szembe.

A következőkben tíz olyan ötletet olvashat, amivel támogathatjuk a demenciával élőkről gondoskodó családokat. Akármilyen csekélységgel is segítünk, az érintetteknek mindez a világot jelentheti.

Fotó: 123rf.com

 1. Bővítsük tudásunkat az Alzheimer-kórról, a betegség hatásairól és arról, hogyan is támogathatjuk a demenciával élő személyt és hozzátartozóit.
 1. Legyünk türelmesek – a demencia diagnózisához hosszú idő alatt tud alkalmazkodni mind a beteg, mind pedig családja.
 1. Maradjunk kapcsolatban. Egy telefonhívás, képeslap vagy látogatás is rengeteget számít.
 1. Biztosítsunk támogató jelenlétet. Az érintett család számára nagy stresszt jelenthet a betegség, ezért segítségünk és barátságunk felbecsülhetetlen értéket jelent ezekben az időkben.
 1. A demenciával élőt is vonjuk be. Ne hagyjuk ki a beszélgetésből pusztán az állapota miatt.
 1. Segítsünk a család teendőiben. Főzzünk nekik ebédet, intézzünk el egy-egy kisebb feladatot vagy hozzuk-vigyük autóval a demenciával élő személyt.
 1. Mozdítsuk ki a családtagokat otthonról. Menjünk el velük sétálni vagy üljünk be egy kávézóba, hogy legalább erre a kis időre eltávolodhassanak a mindennapoktól.
 1. A demenciával élővel is töltsünk el időt kettesben – ezáltal a családtagoknak is felszabadul az ideje, hogy önmagukkal foglalkozhassanak.
 1. Legyünk rugalmasak – elképzelhető, hogy még a személyes gondoskodást nyújtók sem tudják azonnal, milyen támogatásra is van szükségük. Néha időbe telik, mire leülepednek a dolgok.
 1. Támogassuk az Alzheimer-kór és más demenciák ügyét

A demenciában érintett családtagok üzenetei a nagyközönség felé:

 • “Időre van szükségünk, hogy alkalmazkodjunk az új helyzethez.”
 • “Szeretnénk továbbra is kapcsolatban maradni másokkal”
 • “Önmagunkra is szeretnénk időt fordítani”
 • “Nagyra értékeljük az apró gesztusokat is”

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.