Agyban dől el, kinél meddig tart a fájdalom

Hogy lehetséges az, hogy ugyanazzal a panasszal valaki szinte azonnal felépül, másnál viszont krónikussá válik a fájdalom?

Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa arról a kutatásról beszélt, amely szerint a hátfájdalomra adott reakció jórészt fejben dől el.

A krónikus fájdalom megjósolható

Egy új, Northwestern University Feinberg School of Medicine által végzett kutatásból kiderül, hogy annál nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus fájdalom, minél inkább kommunikál egymással az agy két területe: az érzelmekért és a motivációért felelős agyi szekciók.  Ezen eredmény alapján akár új terápiák is kifejleszthetők a makacs fájdalom ellen, amellyel csak az Egyesült Államokban 30-40 millió ember küzd.

Az úgynevezett frontális agykéreg és az agy „jutalomközpontja”, a nucleus accumbens közti interakció szintjét vizsgálva, a tudósok 85 százalékos biztonsággal előre tudták vetíteni, a kutatás mely résztvevőinél alakul ki krónikus fájdalom.

hatfajas7

A kutatók szerint most először lehet megmagyarázni, hogyan lehetséges, hogy az egyik ember nagyon gyorsan felépül ugyanabból a kiinduló fájdalomból, amelyből a másik krónikus jelenséget generál.

Az emocionális agy a „felelős”

Maga a sérülés nem elégséges magyarázata a később kialakuló fájdalomnak. Az alapjelenséget mindenképpen kombinálni kell az agy állapotával, hogy következtetni lehessen a páciens reakciójára – derül ki a tíz éven át tartó kutatásból, melyben 40, hátfájdalomtól szenvedő résztvevőt vizsgáltak többek közt agyi CT-vel.

Minél emocionálisabban reagál az agy az eredeti sérülésre, annál valószínűbb, hogy a fájdalom fennmarad a sérülés gyógyulása után is. Lehet, hogy ezen agyi területek eredetileg is felfokozottabban működnek bizonyos személyeknél, de az is lehet, hogy környezeti hatások miatt reagálnak magasabb szinten a sérülésre.

A jutalomközpontnak fontos szerepe van abban, hogy megtanítsa az agy többi részének, hogy reagáljon a külvilágra és hogyan értékelje azt. Sőt, ez a központ éppen a fájdalomjelzést használva vezeti rá az agy többi részét a krónikus fájdalom kifejlesztésére.

Ez a felfedezés azért is óriási jelentőségű, mert Amerikában a krónikus fájdalmak kezelésére költenek a legtöbbet, ám eddig nem volt az állapotnak tudományosan is alátámasztott terápiája.

fajdalom13

A szakszerű kezelés lehet eredményes

Akár heveny, akár krónikus hátfájdalomról van szó, mindenképpen szükséges felkeresni a szakembert, a pontos diagnózis meghatározása miatt. Ugyanis csak erre épülhet a biztonságos és hatékony gyógyítás. – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa.

Ennek alapja a gyógytorna és az egyénre szabott mozgásprogram, valamint a korszerű fizioterápia és fürdőkezelések, de szükség esetén része kell, hogy legyen a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, vagy végső, súlyos esetben akár a műtét is. A szakszerű gyógytorna egyrészt segít a további romlás megelőzésében, másrészt mert a gyógyulásban is igen nagy szerepe van. A lelki tényezők feltárása és szakszerű kezelése szintén fontos eleme a gyógyulási folyamatnak.

Forrás: