A vak is úgy olvas, mint a többi

Olvasás közben a vakok és a látók esetében is, ugyanazok az agyterületek aktívak.

A Current Biology című folyóiratban, izraeli kutatók hozták nyilvánosságra eredményeiket, amelyek egészen elképesztő dologra derítettek fényt: az agy olvasásért felelős részének működéséhez egyáltalán nincs szükség arra, hogy valaki valóban lásson is.

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen dolgozó Amir Amedi vezette kutatómunka során, MRI felvételek segítségével figyelték meg nyolc vak személy agyműködését, miközben a számukra tapintással felismerhető Braille-írásos szöveget olvastak.

A résztvevőknél – akiknek mindegyike születésétől fogva vakként él – a megfigyelések azt mutatták, hogy pontosan ugyanaz az agyterület aktiválódik náluk is, mint a látó embereknél, akik vizuálisan olvasnak, nem tapintással.

mo32ao363

A szakemberek szerint az eredmények arra utalnak, hogy az agy inkább egy feladatvégrahajtó központ, nem pedig egy érzékelésen alapuló, jelfeldolgozó gépezet, hiszen, ebben az esetben is bebizonyosodott, hogy az agy képes ellátni egy bizonyos feladatot teljesen függetlenül attól, hogy milyen formában és forrásból kapja meg az ahhoz szükséges információkat.

Ráadásul az evolúció is arra utal, hogy az agy a feladatok megoldására létrejött szerkezet, hiszen az olvasás, nagyjából 5400 éves múltra tekint vissza az emberiség többtízezer évnyi történetében, a Braille-írás pedig még 200 éves sincs, ennyi idő alatt pedig az evolúciós folyamatok nem képesek létrehozni egy olyan speciális funkciójú agyterületet, ami csak az olvasásért felelős.

Forrás: