A reumás ízületi gyulladás így hat a fülre

A rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknél fokozott a halláskárosodás kockázata is.

Egy tajvani tanulmány állítása szerint a reumás ízületi gyulladásban szenvedőknél nagyobb a hallásvesztés kialakulásának kockázata is. A vizsgálat azt állapította meg, hogy a halláskárosodás kockázata csaknem kétszerese, ha reumatoid artritiszben szenved a beteg, szemben azokkal, akiket nem gyötör ez a betegség. A reumás ízületi gyulladás esetén a halláskárosodás kockázata a vizsgálat szerint 1,91-szeres volt – számol be a Mindenamihallas.hu.

mindenamihallas.hu

Hozzájáruló kockázati tényezők

A férfiak és az idősek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A szív- és érrendszeri megbetegedések a reumatoid arthritisben szenvedő betegeknél a hallásvesztés további fokozott kockázatával is társultakMásrészt, a tanulmány megállapította, hogy a reumás ízületi gyulladás elleni gyógyszerek csökkentik a halláskárosodás kockázatát.

A vizsgálat során 18 267 reumatoid artritisszel diagnosztizált beteget analizáltak 2000 és 2006 között, és eredményeiket 76 086 főből álló kontroll csoporttal hasonlították össze, akik nem szenvednek reumás ízületi gyulladástól. A vizsgálathoz a Tajvani Nemzeti Egészségbiztosítási Kutatási Adatbázisból szolgáltattak adatokat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.