A reflux-gyógyszer tüdőgyulladást okozhat

Egy új kutatás szerint bizonyos reflux betegségre felírt gyógyszerek megnövelik a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát az érintetteknél.

A szóban forgó gyógyszerek a reflux és gyomorfekély kezelésére felírt két leggyakoribb készítmény – protonpumpa-gátlók és H2 receptor blokkolók. Korábbi vizsgálatok alapján már volt arra utaló jel, hogy ezek a gyógyszerek megnövelik a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát a betegekben. Az egyik közkeletű elmélet szerint a gyomorsav csökkentésével a gyógyszerek lehetővé teszik, hogy az egyébként megemésztett baktériumok életben maradjanak és szaporodjanak – és így utat találjanak a tüdőbe.

shutterstock_68861515

Most Dél-koreai tudósok tekintettek át 31 korábbi vizsgálatot, amelyek a gyógyszerek és a tüdőgyulladás kapcsolatát vizsgálták. Az eredmények alapján álljtható, hogy a protonpumpa-gátlók és H2-receptor blokkolók szedésével 25%-kal valószínűbb a tüdőgyulladás kialakulása, mint azokban az esetekben, amikor nem ilyen gyógyszereket alkalmaznak. Jelenleg a refluxos vagy gyomorfekélyes panaszokkal kezeltek 40-70%-a ilyen gyógyszereket kap a tünetei enyhítésére.

Forrás: