A máj szerepe testünkben

A máj a szervezet metabolizmusában központi szerepet tölt be, legnagyobb mirigyszervünk.

Fontos a szénhidrát anyagcserében, glikogénként raktározza a szénhidrátot majd szükség esetén leadja, ami a vércukorszint szabályozásában lényeges. Az aminosavak anyagcseréjében, a fehérjeszintézisben és lebontásban is nélkülözhetetlen.

Méregtelenít, ideális esetben hatástalanítja és kiválasztja a mérgeket a szervezetből, segíti eltávolításukat. Hormonokat szintetizál és bont le (például GH-növekedési hormon hatásra IGF-et juttat a vérbe). Az epét elválasztva a zsírfelvételben működik közre. A májban kreatin is szintetizálódik.

maj19

A tápanyagok és gyógyszerek metabolizmusában lényeges tényező, hogy a vékonybélből a vena portae-máj kapu véna viszi a bélből a vérbe felszívódott tápanyagokat és gyógyszereket a májba. A májba került gyógyszer hatóanyagok jelentős része inaktiválódik, ez a folyamat a first pass effektus, amely során a szájon át bevitt gyógyszerek jelentős része lebomlik.

Külön figyelmet érdemel a régóta ismert "edzett máj" jelenség, ami abban nyilvánul meg, hogy az edzett ember az edzések hatására hatékonyabban, gyorsabban bontja le a kívülről bevitt anyagokat. A sejtlégzéshez és a toxikus anyagok átalakításhoz szükséges oxigénért való versengés, a sejtek membránjainak sérülése együttesen roncsolhatja a májat.

A máj regenerációs képessége óriási, ezért igen nehéz tönkretenni, de azoknak akik kitartóan próbálkoznak azért idővel sikerülni szokott. Az epe ürítése májproblémák esetén gyakran nem megfelelő, az epével a bilirubin kiválasztása károsodik, sárgaság alakulhat ki, a véralvadási faktorok termelésében bekövetkezett zavar pedig vérzésekhez vezethet. Az epesavak neurotoxikusak a vérben, hiányuk a bélből zsíros székletürítést eredményez.

v%25C3%25A9r21

A bilirubin a hemoglobin lebontásakor jön létre, ennek mennyisége normál esetben 230-250 mg/nap. Ez az indirekt bilirubin, ami nem vízoldékony, a májban konjugálódik glukuronsavval, így vízoldékony, a vesével kiválasztható direkt bilirubin keletkezik. Az epe fontos alkotórésze.

A magas bilirubiszint először a szem ínhártyáján, a sclerán látszik meg, ez már 36-44 mikromol/liternél (2-2,5 mg/dl) szérum bilirubin szintnél megjelenik, ami jelzés értékű testépítőknél is, egyértelműen a májhoz kapcsolódó működési zavarra utal (a gyógyszerek által kiváltott cholestasis, epepangás is előidézheti).

Ennél magasabb koncentrációk esetén a bőr is elszíneződik, besárgul, icterus jön létre. A normális bilirubinkoncentráció 18 mikromol/liter-nél kisebb, azaz kisebb mint 1 mg/dl. A májkárosodással együtt feminisatio, nőiesedés is gyakran fellép férfiakban. A májproblémáknak számos oka lehet, így megelőzésük és kezelésük is különféle módokon lehetséges.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.