A lélek gyógyítói – Pszichiáterek tanácskoztak

Mikorra lesz természetes, hogy egy szívinfarktus utáni rehabilitációhoz a lelki támogatás is hozzátartozik? Mikor tudja és használja majd rutinszerűen az intenzív terápiát végző orvos, hogy a kómában lévő beteg komplex terápiájához hozzá tartozik a lelki szempontokat is mérlegelő ingerkörnyezet kialakítása?

A válaszokhoz, illetve a megfelelő szemlélet és irány kimunkálásához is kereste a válaszokat a Magyar Pszichiátriai Társaság január végi VIII. Nemzeti Kongresszusa. A testi és lelki szinten zajló folyamatok nem szétválaszthatók, ezért a pszichiátria az ember „újraegyesítését” – törekszik megvalósítani- mondta Dr. Lehóczky Pál, az MPT és a Kongresszus elnöke.

A kongresszust egy olyan egészségügyi rendszerű és szemléletű Magyarországon rendezték, ahol az orvosi szakmák még mindig gyanús szemmel vizsgálják a pszichiátriát, és a lelki folyamatokat „úri huncutságnak” tarják- hangzott el.

Olyan helyzetben van a pszichiátria, hogy még a szigorúan vett pszichiátriai betegségek ellátási rendszerében sem a szakma fejlődésének megfelelőek a finanszírozási és strukturális elemek, a járó és fekvő beteg ellátás, az akut és krónikus ellátás, a felnőtt és gyermek ellátás. Óriási eredmény, hogy a magyar pszichiátria mégis a pszichiátriai kutatások, publikációs aktivitás élvonalában van.

A test és a lélek kapcsolatának kérdéseivel az Európai Pszichiátriai Társaság is jó ideje behatóan foglalkozik. Kiemelten tanulmányozza az öngyilkosság kérdéskörét, hiszen mint ismeretes, az Európai Unió tagállamaiban aggasztóan magas a befejezett öngyilkosságok száma.

Magyarországon 2013-ban megalakult az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, amelynek II. Pszichiátriai Osztálya önálló szekció keretében mutatkozott be a Kongresszuson. A Magyar Pszichiátriai Társaság keresi a megoldást, hogy miként tehető vonzóvá az itthoni munkavállalás a külföldön dolgozó fiatal kollégák számára.

A kongresszuson Dr. Bitter István és Dr. Janka Zoltán pszichiáter professzorok kiemelkedő tevékenységük elismeréseképpen Oláh Gusztáv Életmű Díjat vehettek át.

Forrás: https://napidoktor.hu/index