A lapos vagy a magas sarok a nyerő?

Magas sarkú vagy lapos talpú? A nők véleménye erősen megoszlik – kinek van igaza? Dr. Imre Zsuzsanna reumatológus szakorvos beszélt a tényekről

Manapság szinte csak arról hallani, hogy a magas sarkú cipők rendszeres viselése milyen ortopédiai gondokat vonz maga után, mennyire egészségtelen. Persze azokat a nőket ez a megállapítás egy cseppet sem zavarja, akiknél egy cipő minimum 10 centis saroknál kezdődik.

De mi a helyzet a balerina cipőkkel vagy a sarukkal, ezek vajon egészségesek? A megdöbbentő tényekről és a gyakori lapos talpú cipők hordásának káros hatásairól és ezek kezelési módszeréről Dr. Imre Zsuzsanna reumatológus szakorvost kérdeztük.

Valljuk be őszintén, egy nő sokkal nőiesebb, elegánsabb és szexibb, ha magassarkút vesz fel. A magas sarkú cipő szó szerint kiemeli a hölgyet a környezetéből, magabiztosabb és akár sikeresebb is tud lenni, még ha a cipő szorítását, a talp fájdalmát, vagy esetlegesen már kialakult ortopédiai bántalmakat is kell ezért elviselnie, lényegében a hölgyek a cipők oltárán áldozzák fel saját lábaikat. Míg a lapos talpú cipők kényelmesebbek, biztosabb társaink a rohangálós hétköznapokon mégis vannak olyan nők, akik állítják, a lapos talpú cipők kifejezetten kényelmetlenek nekik, fáj benne a lábuk.

Ez nem is lehet véletlen, ugyanis nem gondolnánk, de a lapos talpú cipők sem egészségesek, sőt. A manapság oly divatos saruk, lábujjas papucsok és balerinacipők teljesen sima, egyenes talppal rendelkeznek, hasonlóan károsak és ortopédiai lábbetegséghez vezethetnek. Elvileg az ideális lábbelinek mindig van egy olyan íve (nem feltétlen sarka), ami a talp/lábfej megtartását, emelését szolgálja.

Az egyenes talpú lapos cipők tartós hordásának eredménye lehet továbbá e mellett, hogy erős sarokfájdalom jöhet létre olyan szinten, hogy akár a reggeli felkelésnél egy rövidebb ideig még csak talpra sem tud állni az ember.

Lapos talpú cipőben az Achilles-ín túlfeszül, a talp nem kapja meg az egészséges járáshoz szükséges ingert. Ha egy lapos cipőnek egyúttal túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődik és fájdalmassá válik, ráadásul a járás okozta ütődések közvetlenül érik a talpat, a gerincet. Lúdtalpasok számára is okozhat problémát a túl lapos cipő, hiszen kialakíthatja az ún. saroksarkantyú betegséget, amely egy nagyon fájdalmas elváltozás a sarok talpi részén.

cipok4

A puha, alacsony felsőrészű cipők általában nem támasztanak jól, és itt is megváltozik a testtartás: előredől a medence, ami derék-, és hátfájást okozhat. Még maguk a sportcipők, az edzőcipők sem jelentenek jó megoldást, mivel a különböző sportcipőket az adott sport mozgáskultúrájának megfelelően fejlesztették ki. Így általános használatra nem alkalmasak, mert ami edzés közben védi az izmokat a túlterheléstől, az normál körülmények között gátolja a megfelelő izommunkát.

Akkor mit tehetünk lábaink egészségéért?

Fontos, hogy az adott problémát mielőbb felismerjük és szakemberhez forduljunk, hogy gyors gyógyulás következhessen be. Ám a sarokfájás egyes típusai – saroksarkantyú, sarokcsontkinövés, sarokfájdalom, Achilles-ín fájdalom – mind olyan kórképek, amelyekkel szembekerülve a szakemberek gyakran sok-sok kezelési próbálkozás után széttárják a karjukat, és közlik, hogy ezzel együtt kell élni. Legfeljebb fájdalomcsillapítókat, talpbetét viselését, különféle sok alkalmas fizioterápiás kezeléseket vagy kétséges kimenetelű, hosszadalmas felépüléssel járó műtétet javasolnak.

Be kellene vállalnunk akár a műtét a gyógyulás érdekében?

Hazánkban eddig csak leginkább a terápiás röntgen besugárzás jelentett tüneti segítséget a betegek számára. Külföldön viszonylag gyakrabban élnek a műtéti beavatkozás lehetőségével, melyre a hagyományos módszer mellett a TOPAZ technikát használják a sarokfájdalom kezelésére.

Ezek a módszerek általában átmeneti javulást hoznak, ugyanis a lehetséges szövődmények, illetve a hosszas rehabilitáció miatt a beteg többnyire csak átmeneti megoldásban részesül, hiszen a talpfájás, sarokfájás kiújulhat.

Ilyenkor a beteg nagy dilemma előtt áll: Vállalja be az újabb műtétet vagy sem? Többé ez nem lehet kérdés: nem. Mert van hatásos módszer a betegség kezelésére már itt Magyarországon is.

cipok_kepgaleria1 Tudj meg többet a lábakról!

Van megoldás a talpi ás sarokfájdalom hatékony kezelésére!

Szerencsére már itthon is elérhető az ún. lökéshullám terápia, amely tartós javulást tud eredményezni az ilyen jellegű ízületi bántalmak, talpi és sarok fájdalom esetén.

Mint azt dr. Imre Zsuzsannától megtudtuk, hogy a lökéshullám kezelés már 5 alkalom után is jó eredményt hoz. „A kezelés költsége hosszútávon összehasonlíthatatlanul alacsonyabb, mint az éveken át szedett gyógyszereké, és az 5 kezelést pár hét alatt el lehet végezni – mondja a reumatológus szakorvos – Talp- és sarokfájdalom kialakulása esetén minél hamarabb érdemes elkezdeni a kezelést, de hosszan elhúzódó panaszokra is igen hatékony.”

A lökéshullám terápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp-, és sarokcsontfájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére. A lökéshullám szövetekben kifejtett gyógyító hatását tudományos kísérletekkel bizonyították, miként fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. Az eljárás elősegíti a gyógyulási folyamatokat. A kezelések rövid ideig (kb. 7 percig) tartanak, hatásuk pedig hosszú távon érezhető.

Kedves Hölgyek!

Nem kell lemondanunk kedvenc magas sarkú cipőinkről, sem a lapos talpú balerina cipőkről. Mindössze fontos egészséges egyensúlyt tartanunk ezek viselésében, és ha már vészes helyzetben vannak lábaink, jó hír, hogy ennek kezelésére is elérhető már itthon egy hatékony megoldás a lökéshullám terápia „személyében”. Vigyázzunk saját és családtagjaink lábaira!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.