A félelem a legfőbb motiváló erő!

A hatékony általános oltóprogram lebonyolításához biztosra kell menni, hogy elegendő mennyiségű oltóanyag és megfelelő létszámú orvosi személyzet áll rendelkezésre a vakcina beadásához.

Az elegendő mennyiségű oltóanyag és a megfelelő létszámú személyzet mellett, azt is figyelembe kell venni, hogy mikorra várható tömeges érdeklődés a felajánlott oltóanyagokkal kapcsolatban, mondta Dr. Adewale Troutman, a Dél-Floridai Egyetem közegészségi programjának igazgatója. Mindemellett természetesen arról is érdemes meggyőződni, hogy az emberek kellőképpen félnek-e, ugyanis a félelem bizonyult a leghatásosabb motiváló erőnek, amikor védőoltásokról esett szó, tette hozzá Dr. Troutman.

Troutman szerint a szezonális influenza elleni védőoltás az immunizáció egyik legfontosabb része, de sajnos a legtöbb ember egy legyintéssel elintézi, hogy csak egy egyszerű influenzáról van szó, miközben évente tízezrek halnak meg ebben a betegségben.

shutterstock_797241222

Az emberek hozzáállása az influenzához csak a néhány éve kitört H1N1 pánik következtében változott meg, amikor szó szerint megrohamozták az orvosi rendelőket és ideiglenesen felállított oltópontokat. Miután elterjedt a hír, hogy hiány van a vakcinából, még nagyobb lett a kereslet az oltóanyagra. Ha vírus életképesebb lett volna, tényleg valódi katasztrófa következhetett volna be, mondta Dr. Troutman.

Egy másik motiváló tényező, elsősorban talán az idősebb emberek számára, a vakcina ára lehet. Például az egészségügyi szervezetek többsége eleinte nagyon alacsony áron teszik elérhetővé az oltóanyagot, de csak amíg a készlet tart, ezt követően az idősebbeknek el kell menniük a körzeti orvosukhoz, ahol csak jóval drágábban juthatnak hozzá a vakcinához.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.