Ellenálló H1N1

A H1N1 szezonális formája, hasonlóan a nagy járványokat okozó típusokhoz, bizonyos körülmények hatására rezisztenssé válhat a Tamiflu kezeléssel szemben.

A H1N1 első kontinensközi járványát 1918-ban okozta. A H1N1 egyike annak a három szezonális influenza A vírusnak, mely embereket betegít meg ? a másik kettő a H1N2 és a H3N2. A H1N1-nek is két típusa van: az évszakhoz kötött, valamint a pandémiás forma, mely sertésinfluenzaként vált ismertté, és milliókat betegített meg ? néhány ezer esetben pedig végzetesnek bizonyult.

A szezonális H1N1 vírus időről időre mutációkat szenved, ennek következménye a Tamiflu néven forgalmazott oseltamivir-foszfát hatóanyagú gyógyszerrel szembeni rezisztencia.

?2008 környékén történt valami? ? magyarázta Daniel Janies, az Ohio Állami Egyetem docense. ?A természetes szelekció következtében a szezonális H1N1-nek csak a rezisztens formája maradt fenn. Ez egyfajta darwini evolúció eredménye.?50581Janies és munkatársai leírták, hogy a pandémiás H1N1-ben 2009 tavasza és decembere között a szezonálishoz hasonló, gyógyszer-rezisztenciát okozó mutációt találtak. Ennek valószínű oka a környezeti nyomás, melyet a kiterjedten használt Tamiflu okozott, ez kedvezett a rezisztens törzsek kiválasztásának. Jó hír, hogy a kezelésben második vonalban használt zanamivirrel szemben (kereskedelmi forgalomban: Relenza) nem fejlődött ki hasonló ellenállás, így ez a gyógyszer a Tamiflu megfelelő alternatívája lehet.

Az International Journal of Health Geographics című folyóirat online számában megjelent tanulmány leírja, hogy a szezonális és a pandémiás törzset alkotó vírusok felszíne ? ami a fertőzött szervezetével kapcsolatba lép ? hasonló, azonban belül, a gének működése eltérő. A kialakult mutáció ? melyet a szezonális influenzához hasonlóan a pandémiás formában is megtaláltak ? a neuraminidáz vírusfehérjét érinti, a következmény pedig a Tamiflu hatástalansága lesz.

A Relenzával szemben azért nincs ilyenfajta rezisztencia, mivel annak alkalmazása jelenleg kevésbé elterjedt.

Forrás: