A cigi és társai 12 évvel közelebb visznek a halálhoz

Az egészségtelen szokások négyesfogata ? a dohányzás, az ivás, az egészségtelen étrend és a mozgáshiány ?befolyásolja az élettartamot.

Az Archives of Internal Medicine hétfői számában megjelent tanulmány szerint azon személyek esetében, akik mind a négy magas kockázatú tevékenységet folytatták, háromszor akkora a rák illetve szívbetegség okozta halálozás kockázata, valamint négyszer akkora az egyéb eredetű halálozás kockázata, mint azok esetében, akik egyik szokást sem követték.

A kutatók 4886 tizennyolc éven felüli embert vizsgáltak 1984-1985-ben, és mindegyikük mellé egy egészségügyi viselkedési pontszámot utaltak az alapján, hogy milyen mértékben vett részt a rossz szokásokban: négy pontot kapott az, aki mind a négy egészségtelen viselkedést folytatta, és nullát az, aki egyikben sem vett részt.15335A szerzők szerint általánosan kijelenthető, hogy minél magasabb a pontszám, annál rövidebb az átlagos élettartam. A lekövetés átlagosan 20 éves időtartama alatt a résztvevők közül 1080 fő elhunyt: 431 szív- és érrendszeri megbetegedésben, 318 rákban, 331 pedig egyéb okok következtében. Azon résztvevőkhöz viszonyítva, akik egyik egészségtelen szokást sem folytatták, a halálozás kockázata minden egyes egészségtelen szokás hozzáadásával nőtt.

A négy ponttal rendelkező személyek halálozási kockázata egy 12 évvel idősebb ember kockázatának felel meg, szemben azzal, aki egyik egészségtelen szokást sem folytatja.

?Ahhoz, hogy teljes mértékben megérthessük e viselkedési formák közegészségügyi hatását, az egészségügyi kimenetelekre gyakorolt egyéni és kombinált hatását is meg kell vizsgálni? ? nyilatkozta az oslói egyetem kutatója, Elisabeth Kvaavik, a tanulmány társszerzője.7675A magatartási formákat a következőképpen határozták meg: dohányzás, zöldség és gyümölcs fogyasztása naponta három alkalomnál kevesebbszer, heti két óránál kevesebb testmozgás végzése, nők esetében heti 0,12 liternél, férfiak esetében heti 0,17 liternél több alkohol fogyasztása. A tanulmány szerzői szerint e viselkedési formák visszaszorításával évekkel meghosszabbíthatjuk életünket.

?Mérsékelt, ugyanakkor elérhető életmódbeli változtatásokkal valószínűleg jelentős befolyást érhetünk el az egyének és a populáció szintjén egyaránt? ? állítják a kutatók. ?Az egészséges étrendet és életmódot az egész népesség körében ösztönző hatékony módszerek kidolgozásának prioritásként kell megjelennie az egészségpolitikában.?

Forrás: