A bőrrák és a külsőségek!

Napjainkban több ember éli túl a melanómát, mint a korábbi generációkban, de a melanóma egyik típusának halálozási aránya nem csökkent az elmúlt 30 évben.

A noduláris melanóma, vagyis a csomószerű melanintartalmú festékes bőrdaganat a diagnosztizált melanómák 14 százalékát teszi ki, de a halálos esetek 37 százalékáért felelős – derül ki az Archives of Dermatology számában megjelent tanulmányból. A noduláris melanóma aránytalan hozzájárulása a melanóma eredetű halálozásokhoz részben azzal magyarázható, hogy nem mindig úgy néznek ki, mint a közegészségügyi kampányokban bemutatott rákos anyajegyek.

„Olyan melanóma is létezik, amely nem követi a szabályokat” – állítja a tanulmány társszerzője, Dr. Martin A. Weinstock, a Brown Egyetem bőrgyógyász professzora. „Ezek a noduláris melanómák általában veszélyesebbek, mint a többi melanóma. Ha pusztán a melanóma tipikus jeleire hagyatkozunk, fennáll a kockázata, hogy noduláris melanóma alakul ki, és még csak észre sem veszik.”

A kutatók a tanulmányhoz több mint 111 ezer invazív melanómás esetet elemeztek 1978 és 2007 között, és kimutatták, hogy legalább minden ötödik noduláris melanóma végül halált okozott. A noduláris melanóma és a jellegzetesebb, felületesen terjedő melanóma (SSM) is a melanin bőrpigmentet termelő melanocita nevű bőrsejtekből indul ki. A melanómák többsége kialakulása után hónapokig vagy évekig is a bőr felső rétegében marad, egy tizedmilliméternél nem hatol mélyebbre. Ezeket a rákos eseteket átmérőjük növekedése miatt könnyebb kimutatni, és egy kevés helyi érzéstelenítővel és anyajegy-eltávolítással többnyire gyógyíthatók.

melanoma

Noduláris melanóma esetén azonban a daganatos sejtek gyors függőleges növekedésbe kezdenek, és gyökeret bocsátanak mélyen a zsírba, a vérbe és a test más szöveteibe. Ez azért számít sokat, mert a daganat mélysége határozza meg a túlélés arányát. Amint a daganat túl mélyre nő, a melanóma altípusa nem számít a túlélési arány szempontjából. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az emberek minél korábban észrevegyék a noduláris melanómát.

A bőrgyógyászok régóta hangsúlyozzák a rákos anyajegyek négy jellegzetességét: az aszimmetriát, a rendellenes széleket, a színváltozást és az átmérőt. Dr. David J. Leffell, a Yale Orvostudományi Egyetem bőrgyógyász professzora szerint a noduláris melanóma felfedezéséhez a gyors, néhány héten vagy hónapon belüli növekedést is hozzá kell tenni a listához.

Dr. Ali Hendi, az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia tagja szerint a melanóma leggyakoribb fajtája sötétbarna vagy fekete foltként indul, és mérete növekedik; gyakran némi rózsaszín is keveredik bele. A noduláris melanóma azonban más: színe a rózsaszíntől a lilán át és a sötétbarnáig bármilyen lehet. Gyakran azonban rózsaszín. A közös nevezőjük az, hogy változnak, méretük nő, egyre szélesebbé és mélyebbé válnak.

Weinstock elmondta, hogy a noduláris melanóma olyan gyorsan fejlődik, hogy nagyon nehéz időben elcsípni a rákos léziót. Olyan esetek is előfordultak, hogy a páciens gyanús anyajegy nélkül hagyta el a rendelőt, két hónappal később pedig már noduláris melanómát diagnosztizáltak nála. A szakértők szerint ezért a legfontosabb, hogy mindenki figyelje az esetleges elváltozásokat, mert általában maga a páciens az, akinek feltűnik, hogy valami baj van. Ha valakit aggaszt egy folt, és orvosa nem hajlandó biopsziát végeztetni, keressen másik orvost, és végeztessen biopsziát. Ebben a betegnek kell diktálnia.

Forrás: