10-ből 9 sikerülhet – egyszerű a stroke megelőzése?

Az agyvérzés hazánkban is az egyik vezető halálok, illetve fogyatékosságokozó – pedig a stroke megelőzése nem olyan nehéz, az esetek többsége elkerülhető lenne, állítja egy új tanulmány.

Miért okoz még mindig annyi halálesetet és fogyatékosságot az agyvérzés? Hiszen a stroke megelőzése alapvetően nem nagy ördöngősség – kutatók felfedezték, hogy a stroke-ok 90 százalékában 10, befolyásolható kockázati tényező van jelen. Ezek tehát módosíthatók. Közülük például a magas vérnyomás a legkiemelkedőbb.

Az új tanulmány a stroke megelőzése kapcsán megerősíti, hogy a magas vérnyomás a legfontosabb, változtatható rizikófaktor, minden vizsgált területen. Ez tehát a leglényegesebb dolog, amelynek csökkentését globális szinten el kellene érni – emelte ki a tanulmány társszerzője, dr. Martin O’Donnell, a kanadai Hamilton McMaster Egyetemének népegészségügyi kutatóintézetéből. A szakember az írországi Galway HRB-Clinical Research Facility-nek is tagja.

A stroke megelőzése óriási, közegészségügyi prioritás, a kockázat csökkentéséhez pedig a fő okokon alapuló stratégia kell.

A The Lancet szaklapban megjelent tanulmány közel 27 ezer ember bevonásával készült, minden kontinensről.

stroke, koleszterin

Szerzői szerint megfelelő méretű, minden kockázati tényezőt feltérképez a világ valamennyi tájáról, ezen belül kulcsfontosságú populációkat és stroke típusokat. Meghatározták az agyvérzéses esetek arányát, melyekben specifikus rizikófaktorok okozták a problémát, hogy megállapítsák a mértéket, amelyben minden kockázati tényező kiküszöbölése csökkenti a stroke hatását. A magas vérnyomás kiküszöbölése például a becslések szerint 48 százalékkal mérsékeli azt.

A kutatók a stroke megelőzése érdekében kiszámították, hogy egyéb rizikófaktorok csökkentése mekkora eséssel járna:

A fizikai inaktivitás 36 százalékkal, a helytelen étrend 23 százalékkal, az elhízás 19 százalékkal, a dohányzás 12 százalékkal, a szívproblémák 9 százalékkal, a cukorbetegség 4 százalékkal, az alkoholfogyasztás 6 százalékkal, a stressz 6 százalékkal, a vérzsírok elkerülése pedig 27 százalékkal csökkentené az agyvérzés esélyét, azaz járulna hozzá a stroke megelőzéséhez.

Ha a fenti 10 rizikófaktort kombináljuk, 90,7 százalék az eredmény minden régióban, korosztályban, nők és férfiak körében egyaránt. A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy a különböző kockázati tényezők fontossága változik a különböző területeken. Így például a magas vérnyomás a stroke-ok 39 százalékát okozza Észak-Amerikában, Ausztráliában és Nyugat-Európában, de csak 60 százalékát Délkelet-Ázsiában.

A tanulmány társszerzője, dr. Salim Yusuf a stroke megelőzése kapcsán elmondta, hogy eredményeik tájékoztató jellegűek a globális, népességszintű beavatkozások fejlesztéséhez, melyek az agyvérzéses esetek számának csökkentését célozzák meg. Abban is segítenek, miként lehetne „személyre szabni” egyes régiókban azt, hiszen több, területi eltérést is megfigyeltek. Dr. Yusuf egyébként orvosprofesszor és ügyvezető igazgató a McMaster Egyetem népegészségügyi kutatóintézetében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php