Tények és tévhitek a végleges szőrtelenítésről

A lézerrel vagy IPL-lel végzett szőrtelenítés legkorszerűbb és legmegbízhatóbb eljárás, ha véglegesen meg akarunk szabadulni a zavaró szőrszálaktól. Egyre többen veszik igénybe ezeket az eljárásokat, azonban a végleges szőrtelenítés körül keringő tévhitek miatt sokan még tartózkodnak tőle – ezekről rántja el a leplet Dr. Parrák Zita, a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.
A nők körében a legelterjedtebb szőrtelenítési módszer máig a borotva, ami egyszerűen levágja a bőr felszíne feletti szálakat, és bár az eredmény gyors és fájdalommentes, a folyamatot 2-3 naponta ismételni kell, ha bársonyos bőrre vágyunk. Nem csoda, hogy egyre többen dobják el a műanyag borotvákat, és keresnek más megoldást a nyári időszakban. Az arcon jellemzően csipesszel, gyantázással vagy vegyi úton szabadulhatunk meg a szőrtől, de ezek mind csak rövid távú megoldásokat nyújtanak, és veszélyes bőrproblémát eredményezhetnek.
„Rengeteg félreértés, tévhit kering a végleges szőrtelenítésről, sokan azért nem mernek belevágni, mert félnek az állítólagos fájdalmaktól, hegektől, és nem hisznek abban, hogy valóban hosszú távú megoldást nyújthat ez a módszer.  Sokan azt is nehezen tudják eldönteni, milyen végleges szőrtelenítő kezelést válasszanak, hisz laikusként nehéz különbséget tenni a lézeres és a villanófényes kezelések között. A lézer és az IPL is nagyenergiájú fény, mindkettő lényege a szőrtüsző, vagyis a szőr növekedéséért felelős sejtcsoport kiiktatása, de ez, ha megfelelően jártas személyzet végzi a kezelést, nem jár sem sebekkel, sem komolyabb fájdalommal” – mondja a szakember.

A sok téves információval szemben a végleges szőrtelenítés ma a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb eljárás. „A kezelés során a bőr mélyén, a szőrtüszőben lévő, szőrnövésért felelős mátrixsejtet a hőenergiává alakuló villanófény segítségével kiiktatja. A szőrszál kihullik, és nem termelődik a helyén újabb, de mivel a szőrszálak a növekedés különböző fázisaiban vannak, több kezelésre lesz szükség a várt eredményhez. Hat-nyolc alkalom után véglegesen megszabadulhatnak a nem kívánt szőrzet 80-90%-ától, nagyjából ennyi ideig tart, mire minden működő szőrtüszőre sor kerül. A szőrszálak újbóli növekedésének megakadályozása mellett mindkét kezelési módszer jelentősen csökkentheti a szőrszálak növekedési sebességét, valamint azok vastagságát”– árulja el Dr. Parrák Zita.

Kétféle megoldás létezik

Jelenleg két ismert végleges szőrtelenítő eljárás létezik, az IPL és a lézeres megoldás, és mindkettő ugyanazon az elven működik: a szőrtüsző sötét pigmentje elnyeli a készülék által kibocsátott fényt, ami aztán hővé alakul, így kiégeti a sötét színű szőrszálakat, ezzel teszi a szőrnövekedést inaktívvá. Minden esetben érdemes szakember segítségét kérni a döntés előtt, a választás minden esetben egyéntől függ: befolyásolja a bőrszín, a hajszín, a szőrszálak vastagsága, sűrűsége, és az is, hogy milyen mennyiségben és milyen gyorsan akar valaki megszabadulni a szőrszálaktól.

A hiedelmekkel ellentétben az eljárások nem csak a lábon, karon, hanem akár az arc egyes részein is biztonsággal alkalmazhatók, a mellékhatások pedig minimálisak.

„Mint a szőrtelenítés egyéb technikáinál, itt is lehet kisebb bőrirritációra számítani, de nincs szó komolyabb fájdalmakról. A vörösödés, a duzzanat, a viszketés vagy az érzékenység egy napnál nem tartanak tovább. Fontos megjegyezni, hogy a lézeres szőrtelenítés után a bőr mindig érzékenyebb a napfényre, ezért fontos, hogy a kezelés előtt és után is megfelelő védelmet kapjon a felület” – javasolja a szakember.

Forrás: New Beauty, purecom
Kép: Pexels

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.