Így tudod kezelni a szemfáradtságot, ha túl sokat ülsz a monitor előtt

Modern civilizációs betegségnek is felfogható a szemfáradtság. Nem érdemes túltolni a kék fényt, mert nem csak a látásunkat fogjuk tönkretenni vele. 

Rengetegen néznek naponta több órán keresztül munkájukból vagy hobbijukból adódóan egy monitort, legyen az a személyi számítógépük, vagy az okostelefonjuk kijelzője, aminek a nap végére kipirosodott szemek, szemszárazság, homályos látás lehet az eredménye.

A lutein és zeaxanthin a karotinoidok csoportjába tartozó természetes színanyagok, amelyek megtalálhatók a szemben is, ám idővel csökken a mennyiségük.

Tápanyagok, amivel elősegíthetjük szemünk egészségét

Már csak ezek miatt is ajánlatos lenne leredukálni a monitorok előtt töltött időt, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az ezekből sugárzó kék fény az életritmusunkat is befolyásolni tudja, főleg éjszaka, hatására ugyanis melatonin termelődik, ez a hormon szabályozza ugyanis az alvást.

Fotó: 123rf.com

Ha az esti órákban is sokat bámuljuk a képernyőt, nehezebben tudunk majd elaludni, ami álmatlansághoz, és a Cirkadián ritmus felborulásához vezethet. Ami egy rakás más dologra is hatással van a testünkben, úgyhogy nem érdemes szórakozni vele.

De ha csak konkrétan a szemeink épségét nézzük, már akkor is érdemes betartani pár alapszabályt, hogy a nap végére ne két sajgó kocsonyagolyó üljön az arcunk közepében.

A szemfáradtság megelőzésének érdekében mindenképpen tartsunk szünetet. Óránként akár egy nagyobb, pár perces szünet is indokolt lehet, amikor pihentetjük a szemünket, de ha erre például a meló miatt nincs időnk, akkor 20 percenként iktassunk be egy miniszünetet, ilyenkor nézzünk félre a monitortól, szemeljünk ki egy konkrét pontot a távolban, és nézzük az fél percig.

Az is fontos, hogy ne felejtsünk el pislogni. Percenként 15-20-szor kellene pislognunk, hogy a szemünk megfelelően nedves maradjon, monitorbámulás közben viszont ez a szám drámaian lecsökken, úgyhogy néha emlékeztetnünk kell magunkat erre a szemünk egészsége szempontjából igen fontos mozdulatra.

A képernyőnk beállításai is fontosak, ha lehet, állítsuk kevésbé világosra a monitort/kijelzőt, főleg este, és használjunk valamelyik melegebb fényekből álló színbeállítást. Az is fontos, hogy ne nézzünk apró dolgokat sokáig, úgyhogy ha olvasunk, növeljük meg kicsit a betűméretet, sokkal kevésbé fog elfáradni a szemünk a nap végére.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.