Nem véd a koronavírus ellen a megnövekedett D-vitamin szint?

Mégsem olyan nagy hatású?

Nincs genetikai bizonyíték arra, hogy a megnövekedett D-vitamin szint csökkentené a koronavírus elkapásának esélyét – annak ellenére, hogy korábban több kutatás ezt sugallta.

Úgy tűnik, mégsem olyan nagy hatású a D-vitamin szedése a koronavírus tekintetében, mint azt a kutatók kezdetben gondolták.

Nincs ugyanis genetikai bizonyíték rá, hogy e vitamin csökkentené a koronavírus-fertőzés valószínűségét – dacára annak, hogy a korábbi kutatások erre utaltak – írta egy új, a PLOS Medicine szaklapban közölt tanulmány.

Fotó: 123rf.com

A D-vitamin komoly szerepet játszik abban, hogy egészséges immunrendszerünk legyen. A korai kutatások a koronavírus-járvány elején azt sugallták, ha valakinél alacsony e vitamin szintje, az növelheti a Covid-19 iránti érzékenységet. Ennek hatására egyes szakemberek teszteket végeztek, annak kiderítésére, vajon a D-vitamin megnövekedett szintje megelőzheti-e a koronavírus elkapását.

A kanadai McGill Egyetem kutatói a D-vitamin szint, a Covid-19 érzékenység és a betegség súlyossága közötti kapcsolatot értékelték genetikai összehasonlítások alapján, több mint 14 ezer koronavírusos és 1,2 millió egészséges ember bevonásával, 11 országból.

Bár a D vitamin erősíti az immunrendszert, nem érdemes kiegészítőként nagyobb adagban szedni a megfázás megelőzésére, mert új-zélandi kutatók tanulmánya szerint nem véd a meghűléses megbetegedésektől.

A D vitamin hatástalan a megfázásra?

Kiderült, a koronavírusos emberek körében nem volt különbség a D-vitamin szint és aközött, hogy az adott páciens beteg lett-e és el kellett-e látni kórházban.

A kutatók szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin kiegészítők megelőzhetik vagy kezelhetik a betegséget.

„A D-vitamin-vizsgálatok többségét igen nehéz értelmezni, mivel nem tudnak alkalmazkodni a súlyos Covid-19 ismert kockázati tényezőihez, például az idősebb korhoz vagy krónikus betegségekhez, amelyek szintén az alacsony D-vitamin előrejelzői” – fogalmazott Guillaume Butler-Laporte, a tanulmány társszerzője, a McGill orvosa és kutatója.

A szakemberek az ún. Mendeli randomizációs technika használatával állították, hogy a betegség ismert rizikófaktorainak jobb megfontolásával világosabb képet nyújthatnak a D-vitamin és a koronavírus kapcsolatáról.

Megjegyezték azonban, hogy a tanulmánynak is vannak korlátai – nem veszi figyelembe például a valóban D-vitamin-hiányos betegeket, s csak az európai származású genetikai variánsokat alkalmazza.

Foto:pixabay.com

Úgy vélik, további tanulmányokra van szükség a D-vitamin és a koronavírus kapcsolatának, kimenetelének feltárásához más populációkban. Emellett nem támogatják, hogy az emberek D-vitamin kiegészítőkkel „töltsék fel” magukat, védekezve a koronavírus ellen.

„Kiemelendő, hogy eredményeink azt sugallják: más terápiás és megelőző módszerekbe is szükséges befektetni a Covid-19 randomizált klinikai vizsgálatok során, egyebeket is prioritásként kell kezelni” – tették hozzá a kutatók.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.