Mit tehetünk az Omicron ellen? – Új koronavírus- és maszk-szabályok – 1.rész

Teendők és megfelelő viselkedés járvány idején

Ha kissé zavarban érezzük magunkat a koronavírus Omicron változata kapcsán megjelent útmutatások miatt, valószínűleg nem vagyunk egyedül. Új maszk- és egyéb szabályok is jellemzik az időszakot.

Bár szakértők szerint a koronavírus Omicron variánsa egy enyhébb változat az előzőekhez képest, a megbetegedések száma világszerte nagy. Igaz, hogy ez a változat jobban is terjed.

Fotó: 123rf.com

Felmerül azonban a kérdés, ebben a helyzetben segítenek-e az eddigi szabályok? Rendben van-e, ha textilmaszkot hordunk? Hogyan segíthetnek a gyors antigéntesztek? Mi a helyzet az 5 napos karantén-ajánlással? Mi történik eközben az influenza terén?

Jeanne Marrazzo és Joshua Barocas orvosok a fenti és más pandémiás kérdésekkel foglalkoztak az Amerikai Fertőző Betegségek Társasága által támogatott médiatájékoztatón.

Gyors és tomboló információáramlás

Nem kétséges, hogy a koronavírus Omicron variánsával kapcsolatos zűrzavarhoz hozzájárul az új tudományos fejlesztések gyors üteme és a kapcsolódó ajánlások. Új bizonyítékok naponta érkeznek. „Mondhatni, még mindig építjük a gépet, melyen repülünk” – fogalmazott Joshua Barocas, aki a Fertőző Betegség Szövetség (Infectious Diseases Society) közegészségügyi bizottságának alelnöke, a Colorado Egyetem Orvostudományi Karának docense.

Az emberek többsége, ha már nehezen is, de képes kezelni az információözönt, beleértve a CDC (Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) vitatott ajánlásait, amelyek 5 napra csökkentik a karantén idejét.

Hogy a valóságban mi történik, az más kérdés.

Tanulmányok szerint például nem valószínű, hogy az emberek egy teljes 10 napos időszakot elszigetelten töltenek, miután pozitív lett a koronavírus-tesztjük, különösen, ha nincsenek tüneteik vagy azok enyhék. Ezt vette figyelembe a CDC 5 napos karantén-ajánlása során.

„A legvalószínűbb időszak, amikor fertőzőek vagyunk, 5-6 nap. Ezután is kéretik azonban maszkot viselni és gondokodni mások védelméről” – jegyezte meg Barocas.

Fotó: 123rf.com

Négy módszer a kockázat csökkentésére

A védőoltás, a maszkviselés, az elkülönítés és a tesztelés az alapvető 4 módszer a koronavírus-kockázat mérsékelésére. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy megóvjuk magunkat és másokat a koronavírus-járvány idején – mondta Jeanne Marrazzo, a Birmingham-i Alabamai Egyetem fertőző betegségek osztályának igazgatója.

Mivel más lehetőség nincs, az oltás és az egyéb intézkedések továbbra is elengedhetetlenek. „Ha be vagyunk oltva, néhány szigorú karantén-intézkedéssel szemben engedményt kapunk” – jegyezte meg Marrazzo.

Monoklonális antitest kezelés

A vakcina felvétele azért is rendkívül fontos, mert nincs más mód a koronavírusban szenvedő, járóképes betegek kezelésére. „Korlátozottan férünk hozzá a működő monokuláris antitestekhez” – mondta a szakember.

 

Nem teszi jobbá a helyzetet, hogy az Omicron variáns ellen továbbra is hatékonynak tartott, egyetlen monoklonális antitestes kezelésből igen kevés áll rendelkezésre. Ez a GlaxoSmithKline sotrovimab nevű szere.

Egyelőre nem szerezhető be a Pfizer és a Merck nemrégiben engedélyezett Covid-19 elleni tablettája sem. Miután tehát szájon át szedhető gyógyszerek még nincsenek, a fentieken kívül nincs egyéb lehetőség a vírussal való megküzdésre.

Fotó: 123rf.com

N95s, KN95s és szövetmaszkok

A maszkviselés előnyei nem számítanak újdonságnak. A közelmúltbeli ajánlások azonban igen, melyek azt javasolják: az Omicron-variáns terjedése során hordjunk N95-ös és KN95-ös maszkot, amennyiben tudjuk viselni ezeket.

Marrazzo megjegyezte, hogy amennyiben ezek hordása nem igazán válik be nekünk, a nagyon jól illeszkedő szövetmaszk is megteszi. „A szövetmaszk is jobb, mint a semmilyen” – jegyezte meg Barocas, ám hozzátette: ebben az időszakban egy továbbfejlesztett maszk biztonságosabb választás. Olyan helyen, ahol sokan vannak és nem megfelelő a szellőzés, utóbbi viselése a megfelelő, például egy múzeumi térben vagy koncerten. Ennek hiányában a sebészeti maszk hordása is jó megoldás lehet.

A szakember hozzátette: való igaz, hogy nem minden továbbfejlesztett maszk kényelmes minden ember számára. Vannak típusok, amelyeket 8 órán át egyáltalán nem jó viselni, s az N95-ös is ezek közé tartozik.

A cikket folytatjuk.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.