Mit csinál az aktív szén? 7 felhasználási módja egészségügyben és a háztartásban

Az aktív szén számos termékben megtalálható. De mi is ez, és mire jó? Ennek az ősi anyagnak számos előnye és számos félrevezető mítosza van.

Foto: pixabay.com

Az aktív szén egy szagtalan, íztelen, fekete por, amelyet szénben gazdag anyagok magas hőmérsékleten történő elégetésével állítanak elő. Általában por vagy kapszula formájában árulják étrend-kiegészítőként.

Olyan nyersanyagokból származhat, mint a fa vagy a kókuszdióhéj. A szenet ezután kloriddal, oxigénnel vagy szén-dioxiddal “aktiválják”, hogy finomabbá és porózusabbá tegyék. Nagy porozitása és nagy felülete miatt az aktív szén adszorbens, ami azt jelenti, folyadékot magába szívó (anyag), ami a szerkezeténél fogva felveszi a vele érintkezésbe kerülő folyadékot, párát vagy nedvességet. Az aktív szén így juthat be a szervezetbe anélkül, hogy a bélből felszívódna, és gyakran használják a lenyelt, elfogyasztott méreganyagok adszorbeálására.

Foto:pixabay.com

Bár az aktív szenet már az ókor óta használják, a közelmúltban újra népszerűvé vált, és ma már  megtalálható élelmiszerekben, bizonyos fogkrémekben és gyógyszerekben.

Az aktív szén egészségügyi előnyei:

A gázok és a puffadás csökkentése: az aktív szén fogyasztása kiváló módja a gázok és a puffadás csökkentésének. Magához vonzza a gázokat és eltávolítja azokat a szervezetből.
Javítja a hasmenést: Hasonlóan ahhoz, ahogyan az aktív szén javíthatja a gázok és a puffadás mértékét, a hasmenés javításában is segíthet, mivel megköti a szervezetben lévő toxinokat és baktériumokat, amelyek a hasmenés előidézői.
Veseműködés: A veseelégtelenséggel és az aktív szénnel kapcsolatos kutatások szerint csökkentheti a salakanyagok mennyiségét, tehermentesítve ezzel a veséket. Ez különösen előnyös lehet a krónikus vesebetegségben szenvedők számára. Azonban nem javasoljuk a vesebetegség vagy a veseműködési zavarok otthoni kezelését. Mindenképpen beszéljen először orvosával.
Csökkenti a TMAU-t: A trimetilaminúria (TMAU), más néven halszag szindróma, egy genetikai betegség, amelynek során a trimetilamin vegyület (TMA) felhalmozódik a szervezetben. A TMA-nak rothadó halszaga van, aminek következtében az egyének izzadtsága, lehelete és vizelete ugyanolyan szagú. Az aktív szén bizonyítottan segít csökkenteni a TMA-t a szervezetben, és javítja a TMAU-ban szenvedők életminőségét.
Csökkenti a koleszterinszintet: az aktív szén bizonyítottan csökkenti a rossz koleszterinszintet és növeli a jó koleszterinszintet. Megköti a rossz koleszterint a szervezetben, és megakadályozza annak felszívódását.
Levegő- és vízszűrés: adszorbensként használható a mérgező anyagok eltávolítására mind a folyadékokból, mind a gázokból, így hatékony tisztítószer a víz és a levegő számára egyaránt.
Dezodoráló: felszívja az izzadságot, és természetes dezodorként használható, segítve a testszag megszüntetését.
Az aktív szén egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ezért használat előtt mindig konzultáljon orvosával.

Bár az aktív szénnek számos bizonyított és biztonságos felhasználási módja van, vannak olyanok is, amelyek károsak lehetnek, különösen, ha orvosi segítség helyett használják. Egyes szépségápolási termékek is jótékony eredményeket állítanak az aktív szén hozzáadásával, ami csalódáshoz vagy károsodáshoz vezethet.

Íme az öt leggyakoribb aktívszén-mítosz:

Méregtelenítés: Az aktív szenet történelem során túladagolások kezelésére használták. Bár bizonyítékok vannak arra, hogy az aktív szén fogyasztása segíthet a gyógyszerek vagy mérgek felszívódásában a szervezetből, és csökkentheti azok hatását, nem biztos, hogy hatékony, hacsak nem fogyasztják el egy órán belül. Ez a lenyelt gyógyszer típusától is függ. 

Árthat-e a fogaknak az otthoni fogfehérítés?

 


Fogfehérítés: Az aktív szén fogfehérítő képességére vonatkozóan hiányoznak a bizonyítékok. Sőt, egyes tanulmányok szerint egyáltalán nem fehéríti a fogakat. További tudósok megkérdőjelezték, hogy az aktív szén egyáltalán biztonságos-e fogászati használatra. Egyesek azt állítják, hogy az anyag a fogzománc kopása révén károsíthatja a fogakat. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék az aktív szén biztonságosságát és hatékonyságát a fogápolásban. 

fogak1

Foto:123rf.com


Másnaposság elleni gyógymód: Az aktív szén nem szívja fel hatékonyan az alkoholt, így nincs ok arra, hogy miért lenne hatékony másnaposságra. Vannak más természetes módszerek is a másnaposság gyors leküzdésére.

arc, pattanás

Fotó: 123rf.com


Pattanások kezelése: Bár sok bőrápoló termék az aktív szenet a pattanások hatékony kezeléseként forgalmazza, a tudományos kutatások ezt sem támasztják alá. Valójában az aktív szén potenciálisan ronthatja a bőrt, mivel tartósan kitágíthatja a pórusokat, hegesedést okozhat. Bizonyított, hogy az aktív szén a baktériumokat, toxinokat, vegyi anyagokat, szennyeződéseket és mikroszemcséket a bőr felszínére vonzza. Vannak azonban más anyagok is, amelyek ugyanezt teszik anélkül, hogy a bőr károsodását kockáztatnák. Egy egyszerű arclemosó használata megteszi a hatását.

Foto:123rf.com


Korpásodás kezelése: A bizonyítékok nem mutatják, hogy az aktív szén használható a korpásodás csökkentésére. Bár néhány haj- és fejbőrápoló termékben találhat aktív szenet, ez nem egy olyan összetevő, amelynek hatékonysága vagy biztonságossága megerősített.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.