Honnan ered a Valentin-nap?

Minden február 14-én, Amerikában és a világ számos más országában virágot, édességet és ajándékot cserélnek egymással a szerelmesek. De honnan ered a szokás, és ki is volt Szent Valentin?

A Valentin-nap Magyarországon nem túl régi, Amerikából átvett ünnep – másutt azonban régi hagyománynak számít. A Valentin-nap eredetét – és titokzatos védőszentjének történetét – sokáig homály fedte. A februárt régóta a szerelem hónapjaként tartották számon, a Valentin-nap a keresztény és az ókori római hagyományok maradványait is tartalmazza. De ki is volt Szent Valentin, és hogyan került kapcsolatba ezzel az ősi szertartással?

Fotó: 123rf.com

Ki volt Szent Valentin?

A katolikus egyház legalább három különféle szentet ismer, amelynek neve Valentin vagy Valentinus, valamennyien mártírhalált haltak. Az egyik legenda szerint pap volt, aki a 3. században, Rómában élt és szolgált. Amikor II. Claudius császár eldöntötte, hogy az egyedülálló férfiakból jobb katonák lesznek, mint a családosokból, a fiatal férfiak számára betiltotta a házasságot. Valentin azonban, felismerve a rendelet igazságtalanságát, a császárral dacolva titokban megeskette a házasodni vágyókat. Ám tevékenységét leleplezték, és Valentint halálra ítélték.

Vajon épp ilyen fontos a férfiak számára is, hogy február 14-e piros betűs ünnep legyen?

Valentin-nap – Mit várnak a férfiak?

Más történetek szerint Valentint arra irányuló kísérletei miatt ölték meg, hogy segítse a keresztények szökését a római börtönökből, ahol gyakran verték és kínozták őket. A legenda szerint a bebörtönzött Valentin küldte az első „Valentin üdvözletet”, miután beleszeretett egy fiatal lányba, aki valószínűleg a börtönőr lánya volt, és meglátogatta őt rabsága idején. Halála előtt állítólag írt neki egy levelet, azzal az aláírással, hogy „a te Valentinedtől” – ezt ma úgy használják, mint „a kedvesedtől”.

S miközben a legendák mögötti igazságok homályosak, a történetek mind hangsúlyozzák Valentin hősies, szimpatikus és romantikus mivoltát. A középkorra – köszönthetően hírnevének -, Valentin az egyik legnépszerűbb szent lett Angliában és Franciaországban.

A Valentin-nap eredete

Míg egyesek úgy vélik, hogy a Valentin-napot február közepén azért ünneplik, hogy megemlékezzenek Valentin haláláról és temetéséről – mely valószínűleg Kr.u. 270-ben történt -, mások szerint a katolikus egyház döntött úgy, hogy február közepére teszi Szent Valentin napját, annak érdekében, hogy „kereszténnyé tegye” a pogány Lupercalia ünnepet. Feburár 15-e ugyanis ennek napja volt: a Lupercalia egy termékenységi ünnep, melyet Faunusnak szenteltek, a mezőgazdaság római istenének, valamint Róma alapítóinak, Romulus-nak és Remus-nak.

Fotó: 123rf.com

A Lupercalia mindazontáltal túlélte a kereszténység terjedését, de betiltották – mivel keresztény-ellenesnek bélyegezték -, majd az 5. század végén Gelasius pápa Szent Valentin napjává nyilvánította február 14-ét. Nem sokkal később már a szerelemmel hozták összefüggésbe.

A középkorban Angliában és Franciaországban úgy tartották, hogy február 14. a madarak párzási idejének kezdete, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szerelem, a romantika napja lett a Valentin-napból.

A Valentin-napi üdvözletek már a középkorban is népszerűek voltak, de az 1400-as évekig írott formában nem léteztek. A legrégebbi ismert Valentin-üzenetet – amely ma is fennáll -, 1415-ben Orleans hercege, Károly írta. Egy vers volt, melyet londoni börtönéből küldött. A herceg az Agincourt-i csata után került oda. (Ez a vers ma a brit könyvtár kézirat-gyűjteményének része Londonban). Néhány évvel később állítólag V. Henrik felbérelt egy John Lydgate nevű írót, hogy költsön Valentin-napi köszöntést Valois Katalin – a későbbi felesége – számára.

Fotó: 123rf.com

Valentin-napi ajándék

Az Egyesült Államok mellett ma a Valentin-napi szokások Kanadában, Mexikóban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Ausztráliában élnek, de egyre több országban elterjedt, így hazánkban is.

Nagy-Britanniában a 17. században vált népszerűvé a Valentin-nap megünneplése. A 18. század közepén gyakori volt, hogy a barátok, a szeretők minden társadalmi osztályból kicserélték egymással a szeretet, a szerelem kifejezését jelentő apró üzeneteket, Valentin-napi ajándékokat. 1900-tól kezdve a képeslapok részben felváltották a kézzel írott üzeneteket, a nyomtatás technológiájának elterjedésével.

A kész kártyák remek módszernek bizonyultak az emberek számára, hogy kifejezzék érzéseiket, abban az időszakban, amikor azok kifejezésétől tartottak, bátortalanok voltak hozzá. Az olcsóbb postaköltség ugyancsak hozzájárult e szokás terjedéséhez, a Valentin-napi üzenetek küldözgetéséhez.

shutterstock_47632102

A kézi készítésű Valentin-napi ajándékok átadása az amerikaiaknál a korai 1700-as években lett népszerű. 1840-ben Esther A. Howland kezdte el forgalmazni az első sorozatgyártású Valentin-napi ajándékot. Őt nevezik a „Valentin-nap anyjának”. Bonyolult alkotásokat hozott létre, csipke, szalagok, színes képek összegyúrásával, melyeket ma „scrap-nek” neveznénk.

Ma nagyjából 1 milliárd Valentin-napi üdvözletet küldenek az emberek világszerte minden évben – ezzel a Valentin-nap a második olyan ünnep az évben, mely során a legtöbb képeslap indul útjára – karácsonykor ugyanis nagyjából 2,6 milliárd kel útra.

Kellemes Valentin-napot mindenkinek!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.