Hány éves kortól kellene foglalkoznunk a ráncokkal?

A bőrünket nem a korunk, sokkal inkább annak tulajdonságai, problémái alapján kell ápolnunk, de nem árt a ráncok elkerülésére időben gondolni.

Sokan korainak érzik, hogy a húszas éveikben foglalkozzanak ezzel a témával, pedig a megelőzésnek ezen a területen is igen nagy szerepe van – mondja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

A bőr öregedését nem csak az életkor, sokkal inkább szokásaink befolyásolják, nagyjából 20%-ban a genetikai adottságoktól és 80%-ban az életmódunktól és a mindennapi bőrápolásunktól függ, így valóban érdemes időt és energiát szentelni arra, hogy sokáig szép és egészséges maradjon.

Máig az egyik vezető oka a bőr öregedésének az UV-sugárzás, ezért a napozási szokásokra fokozottan érdemes figyelni. A dohányzás, étkezési és alvási szokások is befolyásolják a ráncaink számát, de tudni kell azt is, hogy a kollagén-termelés a 21. év után fokozatosan csökken, illetve a bőrsejtek regenerálódása is érezhetően lassul.

„A ránctalanító, anti-aging krémeket három csoportba tudjuk osztani, az egyik a megelőzést felel, a másik a meglevő ráncok elleni harcot célozza meg, a harmadik pedig újjáépít. Korosztályonként más és más az elsődleges szempont, 15 és 25 év közt egyértelműen a megelőzésé a főszerep, érdemes az ebbe a kategóriába sorolt termékek közül válogatni. 25 év felett a megelőzés mellett szerepet kap a védelem is, és a 35. életkor betöltése után javasolt a harmadik termékcsoportot, az újjáépítőt is beiktatni a másik kettő mellé” – hívja fel a figyelmet a szakember.

A 15 és 25 év közti korosztály számára javasolt a napi bőrvédelem, a nappali és éjszakai arcápoló krémek rendszeres használata, mivel ezek a termékek segítenek a bőr hidratáltságát, egészségét fenntartani. „25 éves kor felett, noha még fiatalokról beszélünk ebben a korosztályban, már láthatóvá válhatnak az öregedés jelei. A homlokon és a szem körül kialakulhatnak felületes ráncok, a szem alatt karikák, valamint az orr és száj között húzódó nasolabiális redő is elmélyülhet. Ezen kívül a túlzásba vitt napozás hatására a bőr is pigmentálódhat, illetve az UVA sugárzás hatására a fokozott kollagénlebontás miatt a bőr is veszíthet a feszességéből. Elsősorban a megelőzés szerepét kell kiemelni, de vannak olyan orvos-esztétikai kezelések, amelyekkel csökkenthető a ráncok kialakulása, visszaadható a bőr feszessége és a pigmentfoltokat is el lehet tüntetni” – mondja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista.

Akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha valaki a tükörbe nézve nem elégedett azzal, amit lát. Nem az a fontos, amit a környezetünk sugall, hanem az, hogy mitől leszünk elégedettek. Ha jól eső érzéssel nézünk a tükörbe, akkor javul az önbizalmunk, és jobb lesz a kisugárzásunk.

Forrás: New Beauty, purecom
Kép: Unsplash

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Zsuzsu

    A bőrápolás alatt leginkább a külső ápolást értjük,holott nagyon fontos a táplálkozás,folyadékfogyasztás és alvás hármasa .Sőt a stressz is erős befolyásoló.A koreai nők,pl rendszeresen fogyasztanak sült malacpörcöt,amihez a legtöbb nő nálunk hozzá sem érne.Van olyan ismerősöm,akinek már fiatalon lóg az arcbőre,mert kollagénhiányos.Azt kívűlről nehéz pótolni.A másik ismerősöm bőrén látszik,hogy alkoholt fogyaszt rendszeresen és cigizik,mert az alkohol elvonja a vizet,a cigitől meg szürkésfehér,pergamenes a bőre,rossz a keringése.Van olyan barátnőm,aki reggel tiszta ödéma a szeme körül,ez lehet kiválasztási,vagy keringési probléma is akár.A mai krémek jók,de nem elég csak kenegetni a bőrt,az életformára is figyelni kéne.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.