Gombócérzés a torkunkban-ettől is lehet

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

torokfájás, gombócérzés 5

Fotó: 123rf.com

Mi a nyelvcsap?

A szájpadlás elől a kemény szájpadlásból és hátul a lágy szájpadlásból áll. A nyelvcsap, más néven uvula a torok hátsó részén látható, a lágy szájpadlás közepén lógva a torok felé. A nyelvcsapnak van szerepe a nyelésben és a hangképzésben is. Légúti fertőzések, például torokgyulladás következtében, reflux vagy akár dohányzás – a füst irritáló hatása – miatt is gyulladás alakulhat ki ezen a területen. A nyelvcsap duzzanatát allergiás folyamatok is okozhatják.

A nyelvcsap-gyulladás tünetei

A duzzadt nyelvcsap kellemetlen, fulladás érzést okozhat, öklendezést is kiválthat, ami megnehezíti a légzést, a beszédet vagy az evést. A nyelvcsap-gyulladás járhat fájdalommal, az érintett területen vörösség, duzzanat, irritáció, viszketés is jelentkezhet. A beteg úgy érezheti, hogy valami elakadt a torkában, és nyelési nehézségeket tapasztalhat. Fájdalmas nyelés, fulladás érzés és láz is előfordulhat. Egyes esetekben a hang is megváltozhat, rekedtség is jelentkezhet.

Elhúzódó rekedtség, torokfájás, gombócérzés? – Így tudhatod meg, mi az oka!

Kivizsgálás és kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során szabad szemmel is jól látható a megnagyobbodott, vörös, gyulladt nyelvcsap. A pontos kiváltó ok tisztázására az orvos további vizsgálatokat rendelhet el, például mintavétel a fertőzött területről, vérvizsgálat vagy allergiateszt.

A kezelés a kiváltó ok függvénye. Az enyhébb esetek otthoni, torokgyulladás során bevált tüneti kezeléssel is gyógyulnak. Súlyos nyelési nehézség, fokozódó fájdalom, gennyes váladék megjelenése a torokban vagy erősödő rekedtség miatt orvosi kezelés javasolt, baktérium fertőzés esetén antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Fotó: 123rf.com

Nyelvcsap-gyulladás vagy gombócérzés?

A nyelvcsap duzzanata is okozhat gombócérzést, de ilyen esetben mégis egy jól körülhatárolható kórképpel van dolgunk, amit nyelvcsap-gyulladásnak nevezünk. A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, valóban okozhatja a nyelvcsap-gyulladáshoz hasonlóan légúti fertőzés is, ám a gombócérzés rendszerint egy hosszabb ideje fennálló probléma, mely jellemzően fájdalommal nem jár. Hátterében gyakran reflux betegséget vagy hangképzési problémát találunk, de a stressz vagy pajzsmirigybetegség is okozhatja – magyarázza dr. Holpert Valéria.

 

Nyelési nehézség, gombócérzés, elhúzódó rekedtség esetén forduljunk orvoshoz, mert ezek a tünetek akár daganatos elváltozást is jelezhetnek!

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.