Elhúzódó rekedtség, torokfájás, gombócérzés? – Így tudhatod meg, mi az oka!

Ha már régóta küzd a felsorolt panaszokkal, érdemes a rutin fül-orr-gégészeti kivizsgálásnál alaposabban utána járni, hogy mi áll a háttérben. Az akár komoly betegségeket is jelző tünetek okainak felderítésében segíthet a stroboszkópos vizsgálat.

A krónikus panaszok részletes kivizsgálást igényelnek

Torokfájás és rekedtség is jelentkezhet átmenetileg, pár napra, például egy légúti fertőzés tüneteként. A gombócérzés lehet egy stresszesebb időszak velejárója, ha azonban ezek a tünetek már hetek, esetleg hónapok óta fennállnak, akkor nem szabad a kivizsgálást tovább halogatni.

A háttérben a hangképzési zavaroktól kezdve a reflux betegségen át akár daganatos elváltozás is meghúzódhat, ezért a két-három hete meglévő tünetekkel indokolt orvoshoz fordulni. A szokásos fül-orr-gégészeti kivizsgálás azonban nem mindig ad választ arra, hogy mi áll a panaszok hátterében. Ennek során ugyanis bizonyos részletek rejtve maradnak, melyek csak a stroboszkópos vizsgálat során láthatóak. 

torokfájás, gombócérzés 5

Fotó: 123rf.com

Ezért mutat többet a stroboszkópos vizsgálat

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a stroboszkópos vizsgálat a pontosabb diagnózis felállításához nyújt segítséget azáltal, hogy a hangszalag olyan mozgását is láthatóvá teszi, amit szabad szemmel nem látunk.

A vizsgálat a klasszikus fényforrásokkal történő gégevizsgálathoz hasonlóan történik, de olyan eltéréseket is felfedhet, ahol endoszkópos vizsgálattal vagy indirekt gégevizsgálattal nem található jelentős eltérés. A stroboszkópos effektus alkalmazásával ugyanis a felvillanó fényforrás a hangszalag mozgás egy-egy pillanatát világítja meg kis eltolással, ezáltal lelassítva láthatjuk az egyébként a szem számára nem észlelhető mozgást.

Korai stádiumban felismeri az elváltozásokat

Szabad szemmel például nem tudjuk megmondani, hogy a hangszalag mozgásképtelenségét egy valódi bénulás, vagy az egyik kisízület gyulladása miatt kialakult mozgásképtelenség okozza-e. A vizsgálat elvégzésével megállapíthatjuk, hogy a rekedtséget kifáradás, a hang túlerőltetése vagy krónikus gyulladás okozza-e. Fontos információkat nyújt annak eldöntésére is, hogy ha a hangszalagon kialakult egy csomó, akkor az még kezelhető konzervatív módon, vagy mindenképpen sebészi beavatkozásra van-e szükség. Kisebb daganatos elváltozások nagyon hamar rezgéskiesés képében mutatkoznak meg, így a felismerés is korai stádiumban megtörténhet.

Olvasd el ezt is!

Ez az 5 dolog tavasszal is torokfájás okozója lehet

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.