Fontos a réteges öltözködés a hidegben

Ahhoz, hogy melegen tartsuk testünket, meg kell találnunk az egyensúlyt a termelt hő és a leadott hő között.

Amikor fázunk, azért kezdünk el dideregni, mert az hőt termel. Ilyenkor azonban a véráramlás a végtagokból a törzs felé terelődik, ezzel szervezetünk a belső létfontosságú szerveinket védi a kihűléstől – olvashatjuk a Science Focus cikkében.

Vannak, akik kevésbé fázósak, és másként érzékelik a hideget. Annak, hogy másként-másként érzékeljük a hőmérsékletet, több oka is lehet: a méret, a testsúly és az anyagcsere is. A kisebb, kevesebb testzsírral rendelkező emberek több hőt veszítenek, mint a nagyobb testalkatú emberek.

Hirtelen tört ránk a hideg idő, hirtelen kellett elhagynunk a nyári öltözetünket, ezért figyelnünk kell arra, hogy másként öltözzünk fel. JohnEric Smith fiziológus ajánlása, hogy öltözzünk rétegesen, és ha fűtött beltérben vagyunk, vegyük le a kabátunkat.

Foto:123rf.com

A réteges öltözékkel „csapdába” ejthetjük a hőt, így nem hűl át olyan gyorsan a ruházatunk.

Fűtött beltérbe érkezve jóleső érzés végre kellemes melegben lenni, és sokszor magunkon felejtjük a kabátunkat. Ez egy rossz szokás, hiszen már nincs kívülről jövő hideghatás, ami ellen védenie kellene, így belemelegszünk a kabátunkba. A meleg hatására a vér a bőr felé kezd áramlani, hogy lehűtse azt. Ezek utána, ha kimegyünk, a hideg levegő gyorsan lehűti a felmelegedett részt, és ezért még hidegebbnek fogjuk érezni a kinti hőmérsékletet. Ezért fázunk meg ilyenkor könnyen.

A hidegérzetet nagyban befolyásolja a testmozgás is.

Azonban nem szabad túlzásba vinni, hiszen ekkor izzadni kezdünk, és ezzel lehűtjük testünket – mondta a fiziológus a Science Focusnak adott interjúban.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.