Feltaláltak egy új ízesítőt – műanyagból

A 20. század a műanyagok évszázada volt. Rengeteg dologra kezdte az emberiség használni, mivel előállításuk egyszerű, gyors és olcsó, felhasználási területeik pedig gyakorlatilag végtelenek.

Ennek eredményeképp rettenetes mennyiségű műanyaghulladékot kezdtünk el termelni (évi 380 millió tonnányi), amelyekből komplett szigetek úsznak óceánjaink felszínén. És ez a folyamat egyre csak gyorsul, 2000 és 2010 között több műanyagot termelt az emberiség, mint az egész 20. században összesen.

A műanyag nem bomlik le, csak nagyon hosszú idő alatt, így az utóbbi évtizedekben egy sor ötlet született a használt műanyagok újrahasznosítására. Edinburgh egyetemének kutatói pedig új módszer fedeztek fel a műanyaghulladék egy részének hasznosítására. Vanília ízesítőt állítanak elő belőle. Tényleg.

2018-ban globálisan 37 ezer tonna vanília ízesítő fogyott. Az általánosan használt ízesítő 85%-ban fosszilis üzemanyagokból került előállításra, tehát a vanília aroma önmagában sem a legkörnyezetkímélőbb dolog.

Fotó: 123rf.com

A tudósok módosított E. coli baktériumokat használtak arra, hogy a műanyagok egyik összetevőjének számító savat vanillinné alakítsák, a vanillin ugyanis a legelterjedtebb vanília ízesítő. A kutatásuk jelen állása szerint a baktériumok a sav 79%-át tudják vanillinné alakítani, de bíznak benne, hogy ezt az arányt idővel növelni tudják. Mivel a folyamat egyelőre kísérleti stádiumban van, még nem kaphatók a műanyaghulladékból, E. coli segítségével készült vanília aromával ízesített termékek, de ki tudja, mit hoz a jövő.

Kevesen tudják, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt vanília is az orchidea félék családjába tartozik. Látogassunk el a vanília eredeti élőhelyére.

Tudtad hogy a vanília is orchidea?

Forrás: izeselet.hu

Forrás: nuus.hu