Ezért lehet veszélyes az alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás nem feltétlenül utal szervi problémára, de ennek kivizsgálását mindenképpen orvosra kell bízni. 

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az esetek többségében alkati adottságról van szó, de a vizsgálatok azért szükségesek, mert többek közt szívelégtelenség, pajzsmirigy alulműködés és gyógyszer mellékhatás is okozhat alacsony vérnyomást.

A diagnosztizálása nem csak vérnyomásmérés

Amikor valaki azzal fordul orvoshoz, hogy alacsony a vérnyomása, a kivizsgálás nem csupán vérnyomásmérést jelent – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Elsősorban alapos kikérdezéssel kell felderítenünk, milyen alapbetegségek vannak jelen, milyen gyógyszerek szed a páciens, vannak-e tünetek. Sokszor már ezek alapján is lehet következtetni az alacsony vérnyomás okára. De ettől függetlenül vannak olyan vizsgálatok, amelyeket el kell végezni. A laborvizsgálatok és az EKG mellett érdemes úgy is ellenőrizni a vérnyomást és a pulzust, hogy pár percig fekszik beteg, majd feláll, és pár percig pihen. Ha ugyanis a gyors felálláskor szédülés jelentkezik és hirtelen leesik a vérnyomás, akkor úgynevezett poszturális hipertenzióról, vagyis testhelyzet-függő alacsony vérnyomásról van szó.  Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy szívultrahangra vagy 24 órás vérnyomásmérésre is szükség van, hiszen így láthatjuk, hogy a nap során hogyan reagál a vérnyomás az egyes tevékenységekre.

Fotó: 123rf.com

Az alacsony vérnyomást meg kell különböztetni a vérnyomáseséstől

Elsősorban tudni kell, hogy a hirtelen és erőteljes vérnyomásesés életveszélyes állapot lehet, amit olyan okok eredményezhetnek, mint például az erős vérzés, a nagyon magas vagy nagyon alacsony testhőmérséklet, az erős kiszáradás, az alkoholra, gyógyszerekre adott reakció vagy súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk), a vérmérgezés és egyes szívbetegségek. Ilyen esetekben azonnal mentőt kell hívni!

Nagyon álmos napközben? A vérnyomásával lehet a baj


A tartósan alacsony vérnyomás természetesen nem ilyen veszélyes állapot, és többek közt olyan betegségek, állapotok okozhatják, mint a várandósság, hormonális betegségek – leggyakrabban pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség -, bizonyos, főként magas vérnyomásra, depresszióra, Parkinson-kórra rendelt gyógyszerek, szívelégtelenség, szívritmuszavar, májbetegségek.

Igényel-e kezelést az alacsony vérnyomás?

Az alacsony vérnyomás rendezésében elsősorban életmódbeli változásokra lehet szükség. A jó tanácsok az alábbiak:

  • Alacsony vérnyomás esetén bátrabban lehet bánni a sózással, viszont többször kisebb adagokat érdemes enni.
  • Sok folyadékot kell fogyasztani, de érdemes limitálni az alkoholt.
  • Érdemes az új gyógyszerek rendelésekor jelezni a kezelőorvosnak, hogy alacsony vérnyomás áll fenn, hiszen így át lehet gondolni az esetleges mellékhatásokat.
  • A véráramlás fokozása miatt is ajánlott a rendszeres mozgás.
  • Érdemes mindig lassabban felállni, felállás előtt átmozgatni a lábakat, bokákat. Fekvésből pedig először ajánlatos oldalra fordulva lassan felülni, és csak azután felállni.
  • Óvakodni kell a nagy súlyok emelgetésétől, és bármilyen jelentős erőlködéstől.
  • Kerülni érdemes a napon való álldogálást, illetve a meleg vízben üldögélést.
  • Az orvossal egyeztetve el lehet kezdeni kompressziós zokni vagy harisnya viselését, mert az csökkenti az lábszárakban keringő vér mennyiségét, így az máshová áramolhat.
  • Bizonyos esetekben, ha a tünetek súlyosak, és nem rendeződnek ezen változtatások után, az orvos elrendelhet gyógyszeres kezelést is, amelyek kifejezetten a vérnyomás emelését célozzák.

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.