Ezek a prosztata megnagyobbodás szövődményei

A középkor után a férfiak nagy része, közel fele tapasztalja a prosztata megnagyobbodásra utaló vizelési nehézségeket.

Sokan mindezt az idősödés elterjedt és természetes velejárójának tartják, pedig fontos lenne az orvosi segítség. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa arról beszélt, hogy a kezelés nem csak a kellemetlen tünetek csökkentésében segít, de a szövődmények megelőzésében is.

Nem természetes a vizelési nehézség

 

Ha azt mondjuk, hogy a prosztata megnagyobbodás természetes jelenség, az nem áll messze a valóságtól. A prosztata idővel ugyanis valóban megnő bizonyos mértékig, a hormonális változások és az idősödés miatt, ennek azonban nem lenne szabad zavaró tüneteket okoznia. A nagyobb mértékű megnagyobbodás azonban már olyan panaszokat okoz, amelyek nem maradhatnak észrevétlenek. Minden férfinak feltűnik, ha gyakrabban kell vizelnie (éjszakánként is), ha nehezebben indul és/vagy szakaszossá válik a vizelés, ha utócsepegés jelentkezik – hangsúlyozza Rákász doktor.
Mindennek az az oka, hogy a nagyobb prosztata beszűkíti a rajta elhaladó húgycsövet. Ha pedig a húgycső összenyomódik, az fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erővel kell préselnie a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni. Vagyis még a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megnövelheti egyes betegségek kockázatát, így ezek megelőzése, illetve ha már kialakultak, kezelése is fontos cél.

Fotó: 123rf.com

Ilyen szövődmények fordulhatnak elő

Ha a vizelet nem tud tökéletesen kiürülni, a kórokozók sokkal könnyebben elszaporodhatnak, így kialakulhat a húgyúti fertőzés. A pangó vizelet táptalajt biztosíthat a hólyagkő kialakulásának is, amely később akár fertőzéshez, irritációhoz vezethet, és ez okozhatja például a véres vizeletet vagy a gátolt vizelést is. Ha a hólyag nem tud teljesen kiürülni, az hosszútávú károkat is okozhat: a szerv elgyengül és izmos fala nem lesz képes teljesen összehúzódni, így még nehezebbé válik a vizelés. A hólyagot érő nyomás a vesét is károsíthatja, hiszen a hólyagban kialakult fertőzés elérheti a vesét is. Világosan látszik tehát, hogy mindenképpen törekedni kell a szövődmények kialakulásának megelőzésére. Ugyanakkor felléphet olyan tünet is, amelynek megléte esetén azonnali orvosi segítségre van szükség: vizelési képtelenségnél ugyanis sokszor csak egy hólyagba vezetett katéter teszi lehetővé a vizelet elfolyását.

5 tanács prosztatarák ellen az urológustól

Mit lehet tenni prosztata megnagyobbodás esetén?

Ha a tünetek és a vizsgálatok alapján bebizonyosodik a prosztata megnagyobbodás (és kizárható a daganatos elváltozás), fontos tudni, hogy az vény nélküli és vényköteles szerekkel és végső esetben műtéttel is kezelhető, és mindenképpen kontrollálandó – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Tehát a diagnózis után nem csak jótékony hatású gyógynövénykivonatokat, táplálék-kiegészítőket ajánlhatunk, de felhívhatjuk a figyelmet az alkoholfogyasztás mérséklésére, a pangást elkerülő vizelés mikéntjére, a rendszeres fizikai aktivitásra, a hosszú ideig tartó ülés kerülésére is. Ezen kívül több gyógyszercsoportból is választhatunk, bár leggyakrabban a belső záróizmokat tudjuk ilyen módon befolyásolni. Van tehát lehetőség a folyamat megállítására, lassítására, a tünetek enyhítésére és a szövődmények megelőzésére is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.