Erre most nagyon figyeljenek az asztmások!

Már csípősek a reggelek, így az asztmás betegeknek fontos felkészülni arra, hogy a hideg, száraz levegő belélegzése a légutak szűkületét okozhatja, ami megnehezíti a légzést.

Megfelelően beállított kezeléssel és megelőző intézkedésekkel azonban ezt ki lehet védeni, ennek módjáról kérdeztük dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont főorvosát.

 

A hidegebb hónapokban ezért súlyosbodhat az asztma

Ősszel és télen az asztmával élőknek fokozott megpróbáltatást jelentenek a betegség fellángolását is előidézni képes légúti fertőzések és a hideg levegő belélegzése.

 

„Az orron, kevésbé a szájon át belélegzett hideg levegő felmelegedik, és  páratartalma optimalizálódik mire a tüdőbe jut, ez megkönnyíti a légzést. Ha a levegő nagyon száraz és hideg, mint télen, akkor nehezebb felmelegíteni. Amikor a hideg levegő eléri a légutakat, azok összehúzódnak, beszűkülnek. A hideg levegő szárazabb is, mint a meleg, ez tovább rontja a helyzetet: belélegzése kiszáríthatja a légutakat. Ezek a hatások együttesen a légutak görcsét okozhatják, ez az összerándulás pedig asztmás rohamot válthat ki.”

 

Ilyen tünetek jelentkezhetnek

A hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma tehát együttesen befolyásolja az asztmás betegek állapotát. A hideg és a száraz levegő köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat, szorító érzést nehézlégzést is okozhat. Ezek a tünetek rendszerint rövid idővel a hidegben eltöltött idő után már jelentkeznek és jelentősen javulnak, majd megszűnnek, ha meleg helyre jut a beteg. Súlyosabb asztmában szenvedőknél azonban hosszabb ideig tartó tünetek fordulhatnak elő.

 

Most még fontosabb a jól beállított kezelés

Ha azt tapasztaljuk, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével az asztmás panaszaink a szabadban egyre intenzívebben jelentkeznek, akkor keressük fel kezelőorvosunkat! Ilyen esetben az addig bevált kezelési tervet módosítani kell.

Foto:123rf.com

„A kellemetlen tüneteket meg tudjuk előzni, ha a megfelelő gyógyszereket a megfelelő időben használjuk, ezzel a légutak kóros érzékenységét csökkentjük. Így például a sportolásról sem kell lemondani még télen sem, ha tudjuk, hogyan előzhetjük meg az asztmás tüneteket.”

A B6 vitamin hatása jelentősebb a szervezetben lejátszódó folyamatokban, mint bármely más vitaminé, vagy ásványi anyagé.

B6 vitamin hatása – az asztma és a depresszió ellenszere

A gyógykezelés módosítása mellett az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, ha hidegben súlyosbodnak az asztmás tüneteink:

  • Szoktassuk hozzá a szervezetünket a hideghez. A rövidebb sétától jussunk el a hosszabb távokig, vagy akár a téli szabadtéri sportokig. Fontos a fokozatosság.
  • Ha lehetséges, az orron keresztül lélegezzünk. Ez elősegíti a levegő felmelegedését, még mielőtt a tüdőbe eljutna.
  • Rohamoldó belégző gyógyszerünk mindig legyen velünk és panasz esetén használjuk.
  • Az orrlégzést gátoló orrduglást, náthát kezeljük.
  • Nagy hidegben még ha edzettek vagyunk, se kockáztassunk. -12oC alatt ne terheljük magunkat a szabadban, csak amennyit feltétlenül szükséges.

Forrás: Tüdőközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.