Egy fehérje, ami akár 50 évvel meghosszabbítja az átlagéletkort

Jó lenne, ha sokkal tovább élhetnénk minőségi életet? Izraeli tudósoknak talán sikerült elérniük, mert a kutatásaikban részt vevő egerek már 23 százalékkal tovább élnek. Most azon dolgoznak, hogy ezt a módszert az emberekre is kiterjesszék. 

Izraeli tudósok 23 százalékkal megnövelték az egerek várható élettartamát, és reményeik szerint ezt megismételhetik az emberek esetében is. A kutatás során 250 egérben növelték meg a SIRT6 fehérje szintjét, amely általában az öregedéssel csökken. A tudósok szerint ha ezt sikerülne embereken is alkalmazni, akkor a várható élettartam 120 évre növekedne. Ráadásul a kísérlet során bebizonyosodott, hogy a fehérjében gazdag egerek fiatalosabbak és kevésbé fogékonyak a rákos megbetegedésre – írja a The Times Of Israel.

Köztudott, hogy a SIRT6 szintje az életkor előrehaladtával csökken. 2012-ben Cohen kezdett el először azzal kísérletezni, mi történik akkor, ha megnöveli az állatok fehérjeszintjét. A kísérlet meglepő eredményt hozott: 15%-kal meghosszabbította az egerek élettartamát, a kísérlet azonban csak a hím egerekre volt hatással. 

Fotó: 123rf.com

A legújabb kutatásban – nemzetközi tudósok, köztük Rafael de Cabo professzor, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének együttműködésében – a várható élettartam megnövekedése mind a hím, mind a nőstény egereknél megfigyelhető volt. Bár hozzá kell tenni, amíg a hím eger életét 30%-kal hosszabbította meg a fehérje, addig a nőstény egerek csak 15%-kal éltek tovább. 

Ha megeszünk napi 5 adag gyümölcsöt és zöldséget – előbbiből kettőt, utóbbiból hármat -, az jó eséllyel lehet a hosszú élet receptje – állítja egy egész világra kiterjedő, több mint 2 millió emberrel készült tanulmány.

Hosszú élet – A napi 5 adag zöldség és gyümölcs a titok?

Az emberiség régóta kutatja a hosszú élet titkát. A 111 éves Dexter Kruger, Ausztrália legöregebb férfija azt állítja, ő a csirkeagynak köszönheti szép korát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index