Hosszú élet – A napi 5 adag zöldség és gyümölcs a titok?

Határozottan csökken a halál kockázata

Ha megeszünk napi 5 adag gyümölcsöt és zöldséget – előbbiből kettőt, utóbbiból hármat -, az jó eséllyel lehet a hosszú élet receptje – állítja egy egész világra kiterjedő, több mint 2 millió emberrel készült tanulmány.

Nagy értéke van a zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak. Jó eséllyel a hosszú élet kulcsa lehet, ha megesszük az ajánlott napi 5 adagot, melyből 2 gyümölcs és 3 zöldség. Erre a következtetésre jutott egy több, mint 2 millió ember bevonásával készült, világszintű tanulmány, melyet a Circulation szaklap közölt.

A mostani mindennapokban különösen figyelni kell arra, hogy immunrendszerünk ne gyengüljön és elkerüljön bennünket a koronavírus-járvány! Ennek érdekében turbózzuk fel vitaminokkal a szervezetünket, finom és egészséges koktélokkal!

Immunturbó – A legjobb zöldséges koktélok

A gyümölcsöt és zöldséget nagy mennyiségben tartalmazó étrend segít csökkenteni számos olyan krónikus egészségi állapot kockázatát, amelyek vezető haláloknak számítanak – így a szív- és érrendszeri betegségekét és a rákét.

Fotó: 123rf.com

Csakhogy az emberek jó része nem fogyaszt ennyi zöldséget és gyümölcsöt naponta, sőt.

Bár sokakhoz eljut az információ az ajánlott mennyiségről, a fogyasztók valószínűleg következetlen üzeneteket kapnak arról, mi határozza meg a gyümölcsök és zöldségek optimális napi bevitelét, így a javasolt mennyiséget és azt, mely ételeket kell enniük, illetve kerülniük – mondta el a tanulmány szerzője, Dong D. Wang, epidemiológus és táplálkozási szakember, a Harvard Egészségügyi Iskola és a bostoni Brigham és Női Kórház orvosi karának tagja.

Foto:123rf.com

Wang és kollégái két tanulmányt elemztek, melyben több mint 100 ezer felnőtt szerepelt – egészségüket 30 éven át követték nyomon. A róluk szóló adatok tartalmaztak részletes étrendi információkat, melyeket 2-4 évenként ismételten összeszedtek. Az analízishez a kutatók a gyümölcs- és zöldségfogyasztással, valamint az elhalálozással kapcsolatos adatokat is gyűjtötték, 26 tanulmányból, melyekben csaknem 1,9 millió alany vett részt 29 országból és számos területről, Észak- és Dél-Amerikából, Európából, Ázsiából, Afrikából és Ausztráliából.

Valamennyi tanulmány elemzése során a kutatók arra jutottak: a napi nagyjából 5 adag gyümölcs és zöldség bevitele társult a legalacsonyabb halálozási kockázattal. Ha ötnél többet evett meg valaki, az nem járt további előnnyel a számára. A napi szinten elfogyasztott, kb. 2 adag gyümölcs és 3 adag zöldség tűnik leginkább a hosszú élet titkának, ez járt a leghosszabb élettartammal.

Fotó: 123rf.com

Lebontva az adatokat, azokhoz képest, akik napi 2 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, a napi 5 adag gyümölcs és zöldség elfogyasztóinál 13 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata. 12 százalékkal csökkent esetükben a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a szívbetegségek és a stroke általi halál esélye; 10 százalékkal mérséklődött a daganatos betegségekből eredő halálozás rizikója és 35 százalékkal volt kisebb annak valószínűsége is, hogy légzőszervi betegségben meghaljanak, például krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) miatt.

Nem minden zöldség és gyümölcs jó

Fontos megjegyezni, hogy a kutatók felfedezése alapján nem mindegyik gyümölcs és zöldség bír ekkora előnyökkel. A keményítőtartalmú zöldségek, például a borsó és a kukorica, a gyümölcslevek és a burgonya nem voltak összefüggésbe hozhatók a krónikus betegségek okozta halálozás kockázatának csökkenésével. A zöld leveles zöldségek ugyanakkor – így a spenót, saláta vagy kelkáposzta -, a gyümölcsök, a C-vitaminban és béta-karotinban gazdag citrusfélék, áfonyafélék, sárgarépa, előnyökkel szolgáltak.

Foto:123rf.com

A tanulmány mindenesetre előírja a gyümölcsök és zöldségek optimális beviteli szintjét, s támogatja a tényeken alapuló, egyértelmű közegészségügyi üzenetet arról, hogy napi 5 adag zöldség és gyümölcs megevése ajánlott, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a keményítős zöldségekkel, krumplival és a gyümölcslevekkel kevésbé érjük el a megfelelő hatást és a hosszú életet.

A tanulmány megfigyelésesnek számít, közvetlen ok-okozati kapcsolatot nem ad, azonban összefüggést mutat a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a halál kockázata között. Határozott bizonyítékot nyújt arra nézve, hogy a gyümölcs- és a zöldségfogyasztásnak egész életen át kitart az előnye.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.