A lézeres ránctalanításról

A szén-dioxid lézerrel történő hámlasztás hosszú távon is hatékonyan tünteti el a ráncokat, ám enyébb, többnyire rövid ideig történő mellékhatásokkal számolni kell.

Egy friss kutatás eredményei szerint a módszerrel még több mint két év után is 45 százalékkal csökkent a ráncok előfordulása. A szén-dioxid lézeres hámlasztás elve, hogy a sejten belüli és kívüli vízmolekulák elpárologtatása károsítja a környező szöveteket, amire a bőr természetes válasza az, hogy több kollagént kezd termelni, ezáltal csökken a ráncok előfordulása.

A legtöbb mellékhatás – az akne, a bőrszín sötétedése és a bőrfertőzés – csak átmeneti, ám a kezelt betegek 13 százalékánál maradandó mellékhatásként a bőr kivilágosodása jelentkezett.

plasztikai%2520sebeszet9

"A szerkezeti elváltozásokon túl a gyógyulási folyamat gyakran vezet pigmentációs (színbeli) változásokhoz is" – írta Dr. P. Daniel Ward, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem kutatója az Archives of Facial Plastic Surgery-ben. Vannak olyanok, akik örülnek ennek a mellékhatásnak, hiszen segítségével megszabadulnak a napsugárzás korral egyre kifejezettebbé váló következményeitől, ám másokat kifejezetten kellemetlenül érint a bőr kivilágosodása.

A kutatók 42 nő és 5 férfi utánkövetését végezték. Az 1996-2004. közt lézeres ránctalanításon átesett betegek 45 százaléka semmiféle szövődményt nem észlelt a beavatkozás kapcsán. A mellékhatások közül az akne bizonyult a leggyakoribbnak, ami a kezeltek 30 százalékánál fordult elő. 17 százalékban a bőrszín sötétedését, 13 százalékban a világosodását tapasztalták.

plasztikai8

A betegek 2 százalékánál bőrfertőzés jelentkezett. A több mint kétéves utánkövetés végén a szövődmények többsége javult, és az arc ráncai átlagosan 45 százalékkal mérséklődtek.

A bőr kivilágosodása azonban nem múlt el, ám ez a mellékhatás jobb ránctalanítási eredményekkel járt együtt. A kutatók szerint kémiai hámlasztók segíthetnek a kezelt és nem kezelt terület közötti határ eltüntetésében, illetve a kezelés előtti és az azt követő időszakban az erős napfény kerülésével megelőzhető a bőr kivilágosodása is.

Forrás: