A jó minőségű hang előny a munkaerőpiacon?

Sokan nem is gondolják, hogy a hangjuk akár a névjegyük is lehet. Ezért fontos, hogy jól bánjunk vele, és fejelsszük, ha kell.

A képzettséget igazoló iratok és a tapasztalat mellett a megjelenésünk és fellépésünk is eldöntheti, hogy megkapjuk-e a kiszemelt állást. A megnyerő hangszín mellett az is fontos, hogy a hangunk jól bírja a terhelést, különösen, ha olyan munkakörre pályázunk, ahol kiemelt szerepet kap a beszéd és a helyes hanghasználat.

Mitől függ, hogy mélyebb vagy magasabb a hangunk?

– A hang minősége sokat elmond rólunk, már a bemutatkozás során is. Önbizalmunk mértékéről is árulkodik, ha magas, mély, határozott, vagy félénk, rekedtes hangon szólalunk meg.  Igaz, hogy bizonyos mértékben anatómiailag meghatározott, hogy milyen hangon beszélünk. Hangszínünket a testalkat mellett ugyanis a hangképző szervek egyéni eltérései is befolyásolják. A magas, vékony alkatúaknak gyakran mélyebb a hangja, az alacsonyabb, rövid nyakú személyeknek pedig általában magasabb.

Fotó: 123rf.com

A beszédhang megváltoztatható?

– Az anatómiai adottságainkat ugyan készen kapjuk, az már viszont rajtunk múlik – és tanulható, megváltoztatható képesség – hogy miként használjuk a hangunkat. Sokan ugyanis nem megfelelően teszik ezt, a hangszínük pedig a helytelen hangképzés miatt lesz magasabb vagy mélyebb. Ennek kiküszöbölésével nemcsak sokkal természetesebb, az anatómiai adottságoknak megfelelő hangszínt tudunk elérni, de a helytelen hanghasználat következményeit is megelőzhetjük.

Milyen tüneteket okoz a helytelen hanghasználat?

– Aki olyan munkakörre pályázik, ahol sokat kell beszélnie, fontos, hogy jól használja a hangját. A helytelen hangképzés miatt ugyanis hosszabb beszéd közben hamarabb elfárad, a hang rekedtessé válik, a túlerőltetés miatt pedig akár gyakori torokfájás is jelentkezhet. Hosszú távon így nehéz a mindennapi munkavégzést működtetni. Az érintettek gyakori torokköszörüléssel, krákogással próbálnak megszabadulni a kellemetlen érzéstől. Cukorkákkal, gyakori ivással igyekeznek átvészelni a munkaidőt, de délutánra rendszerint így is nehezükre esik például egy előadást megtartani, vagy ügyfélszolgálaton a bejövő hívást fogadni.

Mit tegyen, akinek panaszai vannak?

– Az ideális, jól terhelhető hang eléréséhez először tehát azt kell megtalálnunk, hogy melyik a hangképző szervüknek megfelelő hangmagasság. A hangképzés bonyolult folyamatának első lépése a levegő belégzése. A levegő a tüdőből elindulva a légcsövön keresztül a gégefőnél találkozik a hangszalagokkal, az itt keletkező primer gégehang pedig a rezonátorként funkcionáló toldalékcsőben alakul át a fülünk által érzékelt hanggá. A toldalékcső elemei az ajkak, a nyelv-, a garat- és az orrüreg tehát a rezonátorlánc szerepét töltik be.

Fotó: 123rf.com

A Fül-orr-gége Központ orvosától megtudtuk, hogy a hangképzés zavara a folyamat bármely szereplőjénél keletkező elváltozás miatt létrejöhet, az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

Milyen vizsgálatokat végeznek?

– A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során több vizsgálatra is sor kerülhet. A hangképzési problémák okainak pontos feltérképezéséhez az orvos stroboszkópos vizsgálatot is végez. A fájdalmatlan eljárás segítségével a hangszalagrezgés folyamatát, illetve egy fázisának vizsgálatát lehet elvégezni. Ahol endoszkópos vizsgálattal, vagy a hagyományos gégevizsgálattal nem mutatkozik eltérés, ott a stroboszkóp a szem által nem észlelhető mozgás és ezáltal az elváltozást is láthatóvá teszi. Segítségével ki lehet mutatni a helytelen hanghasználat miatt jelentkező panaszok hátterében álló okokat, például fejlődési rendellenességeket, kezdődő énekes csomót, gyulladásos betegségeket, a hangszalag jó és rosszindulatú daganatait is.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a megfelelő hangszín megtalálása és a helyes hangképzés elsajátítása az egész emberre hat: magabiztosabbá tesz, növeli az önbizalmat. Csökken az esetleg korábban nehezen érthető, vagy túl halk beszéd miatt érzett szorongás. A lelki tényezők mellett a szépen zengő hang elérése az egészség megóvásának szempontjából is fontos: a helyes hangképzés segíti a hangszalag túlerőltetéséből adódó panaszok megelőzését is.

Túl magas, vagy alacsony a hangja? Tegyen ellene!

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.