A jó barát hazudik érted?

A kutatók kimutatták, hogy az igazi jó barát valóban hajlandó hazudni is a barátjáért. Persze nem rossz, ha a barátok egy szobában tartózkodnak, amikor a cimbora füllentésre kényszerül.

Ez a szituációs őszintétlenségre irányuló tendencia különösen olyan barátok esetében figyelhető meg, akik nagyon empatikusak, ezért átérzik a gyötrelmet, és segíteni akarnak barátjuknak. A kutatók azonban azt is kimutatták, hogy ha a zavar lehetősége elég erős, még az idegenek is hajlandók hazudni másokért.

Jennifer Argo, az Alberta Egyetem Üzleti Iskolájának kutatója szerint nem meglepő, hogy az emberek a méltóságuk megóvása érdekében hazudnak, arról azonban nem sok kutatás készült, mennyire hajlandók az emberek mások mentése érdekében hazudni. A kísérletben 95 egyetemi hallgatót kértek arra, hogy olvassanak el egy történetet, amelyben egy ember arról mesél, milyen autót vásároltak, és mennyit fizettek érte. Az egyik változatban ezt az embert a hallgatók barátjaként mutatták be, a másikban idegenként. A történetek felében 20 ezer dollárról volt szó, a másikban 18 200 dollárról.

Ezután egy harmadik személy is belépett a történetbe, és azt állította, hogy ugyanezt a típust csak 18 ezer dollárért vették. Azt kérdezték a kísérlet résztvevőitől, mit mondanának a harmadik személynek, mennyiért vásárolta az autót az első személy – gyakorlatilag arra kérték őket, hogy hazudjanak, nehogy az első személy kellemetlen helyzetbe kerüljön, mert tulajdonképpen lebukna.

ne2u9cmq1

A Journal of Applied Social Psychology szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a résztvevők nem meglepő módon nagyobb hajlandóságot mutattak a hazugságra a barát kedvéért, mint az idegenért.

Egy majdnem ugyanilyen következő kísérletben 117 résztvevővel azt vizsgálták, mennyire hajlandók a hazugságra egy barátért attól függően, hogy a barát a szobában van, vagy sem. Természetesen minél erősebb empátiát érzett az alany, annál hajlandóbb volt a hazugságra.

Argo szerint az eredmények alapján azt várhatjuk, hogy a barátjukat megértő emberek különféle kontextusban hajlandók közbelépni barátjukért, ha az bajban van. Azt azonban egyelőre nem tudjuk, vajon a füllentés nem lehet-e kétélű kard. Az is elképzelhető, hogy ha barátunk tudja, hogy füllentünk a kedvéért, csökken a belénk vetett bizalma.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.