3 jel, ami pajzsmirigy daganatra utalhat

A pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek száma növekvő tendenciát mutat, ezért érdemes tisztában lenni a figyelemfelhívó tünetekkel. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a panaszokat osztotta meg.

Több típusa is ismert

Bár első hangzásra valóban ijesztő lehet az, hogy egyre több embernél diagnosztizálják a pajzsmirigyrákot, ám annak több típusa is létezik, melyek különböző súlyosságúak. A leggyakoribb szerencsére a legkevésbé agresszív papilláris pajzsmirigyrák, mely a pajzsmirigyrákok kb. 80%-át teszik ki. Ez főleg a 30-55 éves korosztályt érinti és lényegesen gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. Amennyiben idejében felismerésre kerül és kezelik, igen jól gyógyítható ráktípus. A papilláris formán kívül létezik még medulláris, anaplasztikus, valamint a folliculáris. A legrosszabb prognózissal az anaplasztikus rendelkezik, melyet főleg az idős korosztály tagjainál diagnosztizálnak.

Ezek a tünetek jelezhetik

Gombócérzés a nyakban

pajzsmirigy daganat jelei

pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő szerv, így daganat esetén gyakori panasz a torokban lévő gombócérzés. Ezt természetesen több minden is okozhatja (pl. légúti megbetegedés, pszichés problémák, allergia), ám ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor érdemes kivizsgáltatni, ugyanis pajzsmirigy daganat, göbök, strúma is állhat a hátterében. A tünet akkor még erősebb, ha a rák már érinti a környező nyirokcsomókat is.

Nyelési problémák

Azok, akik pajzsmirigyrákkal küzdenek, gyakran számolnak be nyelési problémákról. Ez attól van, mert a pajzsmirigy térfogatbeli növekedése nyomhatja a nyelőcsövet.

Rekedt hang

A pajzsmirigyrák nem csupán a légcsőre gyakorolhat nyomást, de az elhelyezkedéséből adódóan a hangszalagokra is. Éppen ezért, ha légúti tünetek nélkül, krónikus rekedtséggel küzd, érdemes pajzsmirigy ultrahangra mennie!

Ha fény derül a bajra

pajzsmirigy daganat tünetei

Amennyiben valaki az említett tüneteket tapasztalja, érdemes mihamarabb pajzsmirigy ultrahangosvizsgálatra bejelentkeznie, ahol különböző elváltozásokra, göbökre, méretbeli, szerkezetbeli problémákra fény derülhet. Ha az orvos indokoltnak látja, úgy aspirációs citológia indokolt (1 cm-nél nagyobb göbök esetén), ahol mintát vesznek és azt elemzésre küldik.  (1 cm alatti göbök alatt elég a félévenkénti, ultrahangos nyomon követés.)

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája  elmondta, ha bebizonyosodik a pajzsmirigyrák, úgy annak típusától függően több terápiás módszer is létezik a gyógyítására: legtöbbször műtéti úton orvosolható a probléma, ám van, hogy radiojód terápia, kemo/sugáterápia indokolt. Amennyiben a hormontermelést is érinti a daganat, úgy gyógyszeres kezelés is szükséges.

Forrás: https://napidoktor.hu/index