10 meglepő tény a lézeres szemműtétről

Egyre többet hallani manapság a lézeres szemműtétről, de az általános tudnivalók mellett csak ritkán szólnak a cikkek az olyan érdekességekről, melyeket érdemes tudni azoknak, akik a beavatkozáson gondolkodnak.

Tudta például, hogy többféle eljárás közül válogathat, és vannak kifejezetten fájdalommentes beavatkozások? Gondolta volna, hogy öt perc alatt akár 12 dioptriát is javulhat a szeme?

Jóval elégedettebbek hosszútávon a lézerszeműek, mint a kontaktlencsét viselők.

1. A  modern technológia lehetővé teszi, hogy öt perc alatt akár 12 dioptriát javítsanak a szakorvosok a páciensek szemén. A műtét után nincs lekötve a szem, nem kell benn maradnia a klinikán: ahogy a műtőágyon felül, máris kitisztul a világ.

2. A lebenyes kezelések nem fájnak, de a nem lebenyes kezelések gyógyulási idejük alatt több napig okozhatnak fájdalmat. Lebenyes eljárások: DiamondFEMTO, OptiLASIK lézeres szemműtétek – és minden olyan kezelés, melynek elnevezésében lasik, intralasik vagy femtolasik kifejezést talál.  Nem lebenyes kezelések: PRK, No-touch PRK, Epi-LASIK.

3. Minden lézeres eljárásra igaz, hogy a műtét alatt nem érez a páciens semmit, hiszen el van érzéstelenítve szemcseppekkel a szaruhártyája, és a műtétet követően sincsenek fájdalmak.

4. Számos híresség és sportcsillag vállalta már a lézeres szemműtétet, Lydia Ko, Elton John, Brad Pitt, Nicole Kidman, Kim Kardashian és Richard Branson is lézerszemű. Hazai példát is bőven találni: a Budai Szemészeti Központban műtette meg a szemét Freddie, Danics Dóra, Tenki Réka, Járai Márk, Kovács Patrícia, ByeAlex és Boronkay Péter paralimpikon is.
5. A kontaktlencsére, szemüvegre fordított összeg igen magas lehet az évek során, így a lézeres látásjavításra költött összeg alig pár év alatt megtérül. Egy év alatt kb. 124 800 Ft-ot költenek a kontaktlencsét viselők, ami öt év alatt 624 000 Ft, tíz év alatt 1 248 000 Ft kiadást jelent. Az átlagos havi kiadás 6 500 Ft kontaktlencsére, illetve folyadékra, de a kontaktlencséseknek szemüvegről is gondoskodni kell: egy átlagos szemüveg 50 000 Ft körüli áron érhető el, és háromévente ajánlott újat csináltatni. Plusz költséget jelent az évente ismételt látásviszgálat is, ami 15 000 Ft körül mozog.
6. A szemműtéten átesett páciensek 95,4%-a volt maximálisan elégedett a kialakult látásával, de fontos tudni, hogy mi okoz problémát azok körében, akik nem elégedettek a műtét után. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa elmondta, hogy gyakran olyan körülmények befolyásolják az elégedetleneket, amelyek nem a LASIK beavatkozásnak tulajdoníthatóak. Így például a génjeink által befolyásolt szemromlást gyakran csalódottan veszik tudomásul a páciensek – hiszen ilyenkor vagy újra műteni kell a szemüket, vagy szemüvegre szorulnak. Emellett sok tényező, bár kellemetlen lehet, például a szemszárazság (ami a legmodernebb technikának köszönhetően nagyon ritkán alakul ki), elenyésző amellett, hogy milyen mértékű az életminőség javulása a műtét után.

7. A kontaktlencsével határozottan elégedettek száma a kezdeti 63%-ról 54%-ra csökkent a harmadik év végére a használat során egy amerikai kutatás eredményei szerint, a lézeres szemműtéttel való elégedettség viszont tartósan magas maradt.
8. Ma már teljesen természetes, hogy DiamondFEMTO lézeres látásjavítást követő napon a páciens látása tiszta. A szemészeti mérések is azt igazolják, hogy a látás ekkorra beáll és akár jobb, mint 100%-os. Egy nemzetközi kutatás szerint a páciens négy órával a műtét után már autót vezethet és harminc perc után nyugodtan tud SMS-t is írni.
9. Több mint 16,3 millóan estek már át műtéten világszerte. Az eredmények alapján a
műtétet tartják a világ legsikeresebb látásjavító műtéti eljárásának, amihez hozzájárul, hogy több évtizednyi klinikai kutatás és technológiai fejlesztés áll mögötte.
10. Mielőtt elkezd gyűjteni a lézeres szemműtétre vagy beleássa magát az eljárások közötti különbségekbe, érdemes kiderítenie, hogy alkalmas-e a lézeres látásjavításra. Az alkalmassági vizsgálat mindössze 1,5-2 órát vesz igénybe, ami a legtöbb klinikán ingyenes, és kötelezettségmentes.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

 1. L. Hedvig

  Nem vitatkozni akarok ezzel a helyre-kis-reklámirománnyal, de kéretik már odafigyelni, hogy mit javallnak!
  “..Lebenyes eljárások: DiamondFEMTO, OptiLASIK lézeres szemműtétek – és minden olyan kezelés, melynek elnevezésében lasik, intralasik vagy femtolasik kifejezést talál. Nem lebenyes kezelések: PRK, No-touch PRK, Epi-LASIK…”
  A nem lebenyes kezeléseknél is ott van a Lasik szó… Epi-LASIK… Akkor most hogy is?

  Az, hogy fájdalommentes, természetes, hiszen minden szemműtétnél adnak fájdalomcsillapító és/vagy érzéstelenítő szemcseppet, valamint nyugtatót.

  Kérem, hangsúlyozzák ki, hogy ezzel az eljárással szürkehályogot nem lehet gyógyítani. Köszönöm.

  Ui. Hogy számolja ki a cikkíró, hogy az eredmény jobb, mint 100%? Komolyan kérdezem. Ha egy számítógép kimondja, hogy 100%-os a látásom, akkor az mitől lesz 120%-os? (Tényleg nem értem…)

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.