Súlyos kismamák

A fiatal anyák általában súlyosabbak, mint gyermektelen kortársaik, több telített zsírt és cukros üdítőitalt fogyasztanak, és nagyobb a teljes kalóriabevitelük.

A Minnesotai Egyetem kutatói az EAT (Táplálkozás és testmozgás a tizenévesek és felnőttek körében) projekt adatai alapján vizsgálták az összefüggést a szülőség, a táplálékbevitel, a testmozgás és a testtömeg-index (BMI) között 25 éves átlagéletkorú 838 nő és 682 férfi részvételével.

Míg az édesapák nem voltak kövérebbek gyermektelen kortársaiknál, az édesanyák jelentősen magasabb testtömeg-indexszel rendelkeztek. Az anyukák és az apukák egyaránt kevesebbet mozogtak gyermektelen kortársaiknál. Annak ellenére azonban, hogy több zsírt, cukrot és kalóriát fogyasztottak, a fiatal anyák ugyanannyi gyümölcsöt, tejterméket, teljes kiőrlésű gabonát és kalciumot fogyasztottak, mint a gyermektelen fiatal nők.

shutterstock_58468901

A Pediatrics április 11-i számában megjelent tanulmány vezetője, Jerica Berge szerint ezek az édesanyák több feladatok vállalnak a gyermek ellátásában, mint az apák, ami a testsúlybeli különbséghez vezet. Természetesen a terhesség utóhatásai is befolyásoló tényezőnek számítanak. „Az anyák valószínűleg több feladatot vállalnak a gyermek ellátásában, többek között abban, hogy ők végzik a főzést a magasabb zsírtartalmú élelmiszerekkel” – állítja Berge. „A szülői létben ellentmondó feladatok és kompromisszumok jelennek meg. Az is elképzelhető, hogy a nap végén túlságosan elfáradnak ahhoz, hogy elmenjenek az edzőterembe.”

A fiatal szülőség, illetve a munka és a családi élet kiegyensúlyozása kapcsán az egészségügyi szakembereknek számos lehetőségük van a beavatkozásra, mivel a kisgyermekek jellemzően évente több alkalommal is megfordulnak orvosuknál, így már fiatal kortól kezdve lehetőség nyílik a tanácsadásra. Közegészségügyi kampányokkal is lehet népszerűsíteni az egészséges életmódot a szülők körében, hogy megalapozzák gyermekeik későbbi hozzáállását.

Forrás: